Руски еколози бият тревога за заплаха от радиоактивно изтичане

Руски природозащитници алармират за опасност от радиоактивно изтичане, тъй като наводненията се приближават към уранова мина в района на Курган в руските планини Урал.

(Във видеото може да научите повече за: Радиоактивни вещества замърсиха подпочвени води във Флорида)

Руският регион Урал и съседният северен Казахстан пострадаха от най-тежките наводнения от 80 години насам на фона на проливни дъждове, утежнени от обилните снеговалежи, които се топят бързо в резултат на по-високите от обичайните температури тази пролет. През последните седмици властите евакуираха десетки хиляди жители на Курган и Оренбург заради покачването на наводненията.

Agentstvo, руски разследващ сайт, стартирал през 2021 г., съобщава в неделя, че урановата мина „Добровольное“, която се намира в село Украинское в Звериноголовския район на Курган, е включена в списъка на местните власти като намираща се в зоната на наводненията. Според NS Energy Business в мината се съхраняват приблизително 7 077 тона уран със стойност на съдържанието от 0,01% до 0,05% уран.

Природозащитници заявиха пред Agentstvo, че се опасяват, че близката река Тобол може да се замърси с уран.

Сергей Еремин е ръководител на регионалната екологична организация „Фондация за обществен контрол върху състоянието на околната среда и благосъстоянието на населението“. Той заяви, че видеоклип, заснет от жител, показва, че стар кладенец, от който е изтичал уран в продължение на 35 години, вече може да е под вода.

Андрей Ожаровски, експерт в програмата за безопасност на радиоактивните отпадъци на Руския социално-екологичен съюз, заяви пред разследващия сайт, че изтичането на уран от мина „Добровольное“ ще доведе до увеличаване на концентрацията на уранови соли в река Тобол и това може да доведе до замърсяване на питейната вода за жителите.

Agentstvo посочва, че природозащитниците в Курган от години настояват властите да забранят добива на уран в района. Те се опасяват, че радиоактивният разтвор ще замърси подпочвените води и река Тобол.

На 17 април местните власти съобщават на руската държавна информационна агенция РИА Новости, че нивото на водата в река Тобол е надхвърлило „опасното ниво“, като за последните 24 часа се е повишило със 123 см. Дотогава повече от 660 жилищни сгради в Курган са били наводнени.

„Това не е просто наводнение, това е истинска заплаха! Затова заведете децата, възрастните хора, трудноподвижните роднини и съседите във временен подслон или при приятели и познати. Съберете документите и ценните вещи“,  заяви губернаторът на Курган Вадим Шумков.

Не пропускайте най-важните новини – последвайте ни в Google News Showcase

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *