Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Повече от половината от световното население може да бъде изложено на риск от заразяване с болести, предавани от комари, като малария и денга до края на века, предупреждават учени.  

Епидемиите, причинени от комари, предизвикани от глобалното затопляне, ще се разпространят в части от Северна Европа и други региони на света през следващите няколко десетилетия, казват експертите.

В Обединеното кралство данните, публикувани от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA), показват, че регистрираните случаи на малария миналата година са надхвърлили 2000 за първи път от над 20 години. Посочва се още, че има потвърдени 2004 случая на малария в Англия, Уелс и Северна Ирландия през 2023 г. след пътуване в чужбина, в сравнение с 1369 през 2022 г. Увеличението, според здравната агенция, е свързано с възобновяването на маларията в много страни и увеличаването на задграничните пътувания след премахването на пандемичните ограничения.

Междувременно в световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на Световната здравна организация (СЗО), се е увеличил десетократно през последните две десетилетия, от 500 000 през 2000 г. до над пет милиона през 2019 г.

Комарите, които пренасят денга, са нахлули в 13 европейски страни от 2000 г. насам, като през 2023 г. е наблюдавано локално разпространение на болестта във Франция, Италия и Испания.

Рейчъл Лоу, професор в Каталонския институт за научни изследвания и напреднали изследвания в Испания, посочва: „Глобалното затопляне поради изменението на климата означава, че векторите на болестта, които пренасят и разпространяват малария и денга, могат да намерят дом в повече региони, като огнища възникват в области, където има вероятност хората да са имунологично наивни, а системите за обществено здравеопазване неподготвени.

“Реалността е, че по-дългите горещи сезони ще разширят сезонния прозорец за разпространение на болести, пренасяни от комари, и ще благоприятстват все по-чести огнища, справянето с които е все по-сложно“ , казва Лоу.

Изследователите посочват, че ако глобалното затопляне може да бъде ограничено до 1°C, населението, изложено на риск от малария и денга, може да се увеличи с допълнителни 2,4 милиарда души до 2100 г. в сравнение с 1970-1999 г.

Експертите прогнозират, че ако настоящата траектория на въглеродните емисии и нарастването на населението продължи, 4,7 милиарда може да бъдат засегнати от денга и малария до края на века.

Проф. Лоу добавя: „Трябва да предвидим огнищата и да се намесим рано, за да предотвратим появата на болести на първо място.“ 

Изследователите сега разработват начини да предскажат кога и къде могат да се появят епидемии, като използват данни за наблюдение на болести и изменение на климата.

 

Не пропускайте най-важните новини – последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Sky News

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *