Изненада с ваучерите за храна! Пестим 692 лева

Ваучерите за храна пестят пари, защото от тях се правят данъчни икономии.

Още два месеца може да плащаме в магазина с хартиени ваучери за храна, след това те стават електронни. В края на юни изтича преходният период, в който работодателите могат да предоставят на своите служители и хартиени, и електронни ваучери.

От 1 юли обаче парите за храна ще се зареждат по карта, а хартиените официално ще спрат да бъдат издавани. Това обаче не означава, че старите купони няма да се приемат повече в търговската мрежа. Всеки хартиен ваучер, който все още е валиден до датата, която е отбелязана на него, може да се ползва като законно платежно средство в магазините,  съобщава „Телеграф“.

Предимства

Предимствата на електроните ваучери са, че не е нужно да купуваш излишни неща, за да докараш сметката на касата до определена сума, тъй като при плащане с тях ресто не се връща. Също така пестят време, тъй като може да не се редите на касите със служител, а да платите покупките си и на апаратите за самообслужване. Причината е, че картата с електронните ваучери се чекира на пос терминал.

Разликата между банковите карти и ваучерите за храна е, че срокът на годност на заложената сума е 12 месеца. Например, ако работодателят преведе 200 лева през май, въпросната сума ще може да се изхарчи най-късно до март следващата година.

Икономия

Въвеждането на допълнително стимулиране на работниците с представяне на ваучери за храна е полезно освен за служители, но и за работодатели. Годишно икономията от данъци при предоставяне на 200 лв. месечно ваучери за храна на един работник е общо 1278 лв. От тази сума работникът спестява 692 лв.

Операторите, които издават електронните ваучери, посочиха още, че служителите трябва да знаят, че картата, в която им се зареждат парите за храна, се връща на работодателя при напускане на работа. Всяка карта се издава на наето лице, работещо на трудов договор, от неговия работодател.

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *