Какво НИКОГА не се прави на Великден?

Обстоятелствата са различни, но все пак не е обичайно да се направи помен за Великден. На този празник обикновено няма панихиди. А по време на Светлата седмица те се извършват със специален пасхален обред. Панихиди изобщо не се служат до десетия ден след Великден.

Възкресение Христово е събитие, което засенчва всичко. Въпреки това, въпреки че се е случило преди две хиляди години и е отворило пътя към Царството Небесно, смъртта и скръбта не са изчезнали от земния свят. Мога ли да работя на Великден? Най-добре е да не работите, разбира се! Най-правилно е да бъдете в храма и след това да споделите тази радост с близки. Всичко, което може да бъде отложено по някакъв начин, трябва да бъде отложено. Вземете си почивен ден, ваканция…

Друго е дали да работим или не, не зависи от нас. Често се случва да се окажем принудени хора и според работния график да сме принудени да работим на Великден. Няма нищо лошо, ако работите здраво. Може би можете да сте тъжни за това, но не повече от пет минути! Подчинението си е подчинение. Вършете работата си в този ден добросъвестно. Ако изпълнявате задълженията си с простота и истина, Господ със сигурност ще докосне сърцето ви.

Възможно ли е да се извършва чистене, плетене, шиене на Великден? Когато прочетем някъде, че има забрана за домашна работа на празник, трябва да знаем, че това не е забрана, а благословия, че прекарваме това време в чест към Господа, празника и нашите ближни. Забраната да се работи на Великден не е канонична, а по-скоро благочестива традиция.

Има определени от Църквата дни, в които се извършва венчавката – това са понеделник, сряда, петък и неделя. Има дни от седмицата, независимо от сезона, когато сватба не се извършва, например в дните на пост или в събота. Светлата седмица е като един ден от Великден. Голям празник на Светото Възкресение Христово. И цялото внимание, разбира се, е насочено към това. Следователно сватбата на Светлата седмица също не се извършва. Такъв е богослужебният ред.

Actualno.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *