Експлозия от цветове: пищните камиони на Пакистан

Камионите в Пакистан са като никои други по света. От шофьорската кабина до задната част на ремаркето пакистанският камион е шедьовър на изкуството или по-точно пъстър пътуващ музеен експонат. Изрисувани очи, огромни пера на пауни и миниатюрни мандали избухват в експлозия от причудливи картини. Металните врати на кабинките са сменени с дървени, а често цялата ориенталска екзотика завършва с инкрустации от кости от камили и пластмасови орнаменти.

Декорирането на тежките автомобили се среща в страните от Централна Азия, като в Пакистан и Афганистан то е част от съвременната култура на народите

Между шофьорите на камионите съществува конкуренция и всеки един се стреми да създаде най-ярките и изискани украшения за своето возило. В зависимост от религиозните виждания и естетическите представи в различните региони на Пакистан се спазват строго определени стилове и художествени сюжети. До колкото камионите са основният начин за придвижване в Пакистан, украсяването им е главната форма на изобразително изкуство в пакистанското общество.

За типичния шофьор на камион 10-тонната превозна машина е всичко. Той прекарва повече време със своя голям автомобил, отколкото със своята жена. Това обяснява и причината защо камионът трябва наистина да изглежда луксозно отгоре до долу. Като нова невеста.

Покрити в копринена отвътре, в пластмасови цветя, миниатюрни огледалца, панделки – отвън – камионите не могат да останат незабелязани отдалече

Когато се движат, звънчетата окачени отстрани зазвучават в песенен звън, който по традиция се чува по време на сватбения ден в Пакистан. Точно звънчетата са причината за разпространението на наименованието „камбанените камиони“, както са били наречени от американските войски, разположили се в Афганистан.

Традицията по украсяването на камионите се заражда доста отдавна. След 1920 година с идването на британските камиони „Bedford“ по тези земи, камионите бързо се превръщат в едни от най-надеждните и престижни превозни машини в Пакистан. В началото камионите носели емблемите на различни фирми, които обслужвали, а по-късно започнало съревнование за най-красивите и и запомнящи се лого изображения. Когато през 60-те пакистанската икономика преживявала бум, украшенията също започнали да стават все по-сложни и богати. С това се зародил и статусът на богатия  и успешен шофьор – нова градска прослойка в пакистанското общество.

Но инвестицията във впечатляващ и помпозен камион е скъпо начинание

Боядисването в основен цвят на камиона струва поне $2500, a цялостната декорация може да надмине $10000. Според наблюденията шофьорите са склонни да харчат парите си за камионите, отколкото за своите домове. Именно това е и причината боядисването на камиони да се развива като процъфтяващ бизнес в Пакистан и Афганистан. Критиците на камионното изкуство обаче смятат, че то са намира в застой. Художниците възприемат своите умения просто като работа и не се стараят да се надграждат. Повторението на едни и същи модели всеки ден погубва неповторимостта на камионите. Но въпреки това като част от народното изкуство на Пакистан, то ще продължи да съществува дълго.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *