10-те най-продавани книги на издателство „Сиела“ за септември 2020 г.

авъртя се още един месец и ако не сме обърнали внимание, вечерите започват твърде рано. В такъв момент можем да изберем вместо дистанционното на телевизора, книгата. А любопитните истории са наистина много.

Винаги верни на своите читатели и този месец ние от електронното списание © 10-те най сме готови да ви предложим едни от най-интересните заглавия, чрез които да се пренесете в нови светове.

Ето 10-те най-продавани книги на издателство „Сиела“ за септември 2020 година.

10. „Малки жени“
Луиза Мей Олкът

10-те най-продавани книги на издателство „Сиела“ за август 2020 г.

Има романи, които успяват да си проправят път през времето и да се превърнат в класика. Причината за това е, че успяват да надскочат злободневието и да ни открехнат прозореца към вечните теми. Такава е историята на четирите сестри, вдъхновяваща и докосваща сърцата на читателите от поколения.

„Малки жени“ е една от онези вечни детски класики, които се предават от поколение на поколение, от майка на дъщеря, между сестри или най-добри приятелки.

Красивата Мег, смелата Джо, талантливата Бет и романтичната Ейми вече три века омайват милиони малки момичета по света, изпълват сърцата им със смях и сълзи, вдъхновяват ги да се вглеждат в себе си, да обичат близките си, да следват мечтите си…

Вечният шедьовър на Луиза Мей Олкът е книга за всяко дете. По мил и деликатен начин тя предава своето послание за повече доброта, смирение и любов, от които имаме такава нужда във все по-объркания свят, в който живеем.

9. „Последна спирка Аушвиц“
Еди де Винд

10-те най-продавани книги на издателство „Сиела“ за май 2020 г.

„Описанията на Де Винд на хората и преживяванията им в Аушвиц – на затворниците, на охраната, на оградите, на храната, на татуировките, на душовете и на касапницата – предлагат дълбоко вникване в един човек, който е бил наблюдателен, докато го наблюдават, и който вероятно без дори да има намерение, е съхранил спомените си за момента, когато думите ще победят нацистите, когато техните престъпления е трябвало да бъдат извадени на показ, за да не се допуска да се случат отново.“

Джон Бойн, автор на „Момчето с раираната пижама“

Доколкото е известно, „Последна спирка Аушвиц“ е единственият мемоар, написан в лагера на смъртта. Еди де Винд е лекар, който е изпратен на гибел с любимата му Фридел, а любовта е единствената им опора срещу нацистките зверства. През погледа на Де Винд лагерът оживява такъв, какъвто е бил – най-близкото до ада място на земята, но дори там доброто и надеждата продължават да цъфтят и да носят утеха.

Ето затова се навеждам толкова от прозореца към Блок 10, където е тя. Ето затова нейната ръка стиска толкова силно телената мрежа на прозореца ѝ. Ето затова тя обляга глава на дървената рамка. За да не угасне стремежът ѝ към мен, да не угасне копнежът ни към онези обвити в мъгла сини планини.

8. „Малори“
Джош Малерман

Изминали са повече от десет години, откакто Малори и двете деца се отправиха на опасното и зловещо пътуване с лодка по реката в търсене на спасение – спасение в един свят, който е привидно тих и спокоен, но който нямаш право да виждаш с очите си. Можеш да се ориентираш по слух, мирис и докосване, можеш да общуваш с други хора, дори да създадеш семейство, но ако погледнеш, рискуваш да изгубиш разсъдъка си… рискуваш да изгубиш всичко. В приюта за слепи обаче Малори за пръв път се е почувствала наистина сигурна и спокойна – тук зрението е нещо, от което нямаш нужда. В приюта имаш нужда само от хората до себе си.

Само че убежището им няма дълго да ги пази от фантомите, които дебнат отвън – скоро хаосът ще завладее приюта и Малори ще трябва отново да бяга, заедно с двете си деца. Те ще намерят подслон другаде, но този път ще трябва да направят опасен избор: дали да продължат да се крият и да оцеляват в мрак и изолация… или да се опитат да разкрият мистерията, която е погубила човешката цивилизация?

„Малори“ е неочаквано, напрегнато и изненадващо със сюжета си продължение на сензационния бестселър „Кутия за птици“. Авторът Джош Малерман си поставя важна и достойна цел: да не повтаря модела на първия роман, а да се опита да разшири митологията, която сам е създал. С помощта на своята главна героиня, Малори, той изгражда убедителен и впечатляващ символ на оцеляването, на куража и на майчините инстинкти, а историята се разгръща с бездиханна динамика и увличащо напрежение.

 

„>

 

7. „Тревожни хора“
Фредерик Бакман

10-те най-продавани книги на издателство "Сиела" за декември 2019 г.

„Тревожни хора“ е лудешка комедия за заложническа драма по време на оглед на апартамент. Крайно неуспешен банков обирджия се заключва заедно със свръхентусиазиран брокер, двама кисели любители на Ikea, жена в напреднала бременност, суициден мултимилионер… и заешка глава.

Сградата е обсадена, а на полицията се налага да води преговори и да носи пица. В крайна сметка заложническата драма има щастлив край – обирджията се предава и пуска всички, но когато полицаите нахлуват в апартамента, вътре няма никого.

Започват серия объркани разпити на свидетели, при което възникват няколко въпроса, около които се заформя класическа мистерия:

Как е успял да се измъкне обирджията? Защо всички са толкова ядосани? И какво всъщност не им е НАРЕД на хората в днешно време?

6. „Маргаритка и вкусната храна“
Илия Деведжиев и Веселка Велинова

10-те най-продавани книги на издателство „Сиела“ за септември 2020 г.

Защо трябва да се храня?
Какви са тайните на зеленчуците?
Наистина ли супата е „стопликоремче“ и „галистомахче“?
А защо от храната имам суперсили?

„Не искам да ям“ – често чуваме този отказ!
В „Маргаритка и вкусната храна“ едно приказно пътешествие в зеленчуковата градина разкрива на децата смисъла на понякога досадното за тях хранене.

Тази книжка е втората от нова детска поредица, в която децата научават за полезните навици в забавни приключения, заедно с Биби, Мими, Маргаритка и Бухалче.

Книжката в ръцете ви е създадена с много любов към българските децата.
Ние от „Маргаритка“ искрено вярваме, че с истории като тази децата по-лесно разбират смисъла на полезните навици, и помагаме на всеки родител да превърне научаването им във вълнуващо за малкия човек преживяване.

5. „Красиво безразсъдство“
Л. Дж. Шен

0-те най-продавани книги на издателство „Сиела“ за юни 2020 г.

Пен:
Живея за отмъщението си.
Четири години страдам заради това, което Дария Фоло­ухил ми причини, и сърцето ми вече е само лед.
Взех си първата ѝ целувка. Тя взе единственото, което обичах.
Бях беден. Тя богата.
Сега обаче съм най-бляскавият проект на родителите ѝ.
Живея в къщата ѝ и мога да съм неин мъчител.
Дария Фолоухил си въобразява, че е Кралицата. Заел съм се да ѝ докажа, че не е нищо повече от разглезена принцеса.

Дария:

Всички виждат само бляскавата външност. Кралицата, на която всички завиждат. Не знаят за сълзите.
Високите и тънки като игли токчета пробиват стра­хотни дупки, когато стъпваш с тях по хората.
Един слънчев ден така пробих сърцето на Пен Скъли, че от него потече кръв, а после го метнах в кофа за боклук.
Сега обаче той живее в стаята отсреща и аз искам него, него, само него. Но той е капитанът на отбора, който всички от моята гимназия мразят, и мой доведен брат.
И иска да си платя за всичко.

4. „Изкуството да бъдеш спокоен“
Райън Холидей

10-те най-продавани книги на издателство „Сиела“ за август 2020 г.

Изкуството да бъдем спокойни в един неспокоен свят.

В днешния свят опасностите са много, а най-голямата от тях се крие в постоянните смущения и дребнави проблеми, които ни карат да живеем без цел и смисъл. В тази книга, един майсторски синтез на източната и западната философия, Райън Холидей ни учи как да се фокусираме върху важното на фона на понякога затрупващите ни конфликти и проблеми на XXI век.“

Робърт Грийн

Райън Холидей чертае пътя към това невероятно самообладание, към покоя, който е нужен, за да успеем.

В духа на своите предишни книги – „Твоето его е врагът“ и „Дарът на трудностите“ – той черпи от мъдростта на големите философски течения и религии и от историите на значими личности – от Марк Аврелий и Конфуций до Чърчил и Кенеди, за да подчертае огромното значение на спокойствието в човешкия живот.

В една епоха, в която сме подложени на невероятен информационен шум и всяка криза по света бива преувеличавана и набивана в главите ни от медии, социални мрежи и тролове, това спокойствие е ключ към по-щастлив и смислен живот и противоотрова на смазващия ни стрес.

Да приемем, че сме част от нещо по-голямо, да се възхитим на обикновените неща от живота и да се потопим в красотата на мига, да загърбим егото, да надмогнем себе си и да потърсим в покоя сила – именно на това изкуство ни учи тази книга.

Това изкуство са владеели и мнозина от великите лидери, мислители, артисти и атлети, които в правилния момент са успявали да преодолеят собствения си темперамент, да се абстрахират напълно от напрежението, смущенията, страховете и съмнения и да направят това, което е нужно.

3. „Фреди Меркюри. Биография“
Лора Джаксън

Кралят със звезден глас

Роден с името Фарух Булсара на остров Занзибар, Фреди Меркюри печели световна слава като фронтмен на една от най-известните рок банди на всички времена. В своето изследване на неговия живот и кариера Лора Джаксън разкрива много истини за култовия ексцентрик и припомня както сценичния образ на Фреди, така и неговата истинска същност, човека зад кулисите, раздиран от терзания и противоречия, но преливащ от вдъхновение.

Тази книга съдържа ексклузивни интервюта с някои от най-близките хора на Меркюри

Включително с музикантите от Queen, а също и с други звезди, които разказват любопитни истории за работата си с него – като Клиф Ричард, Ричард Брансън и Брус Дикинсън.

Лора Джаксън има зад гърба си редица биографии на рокаджии като Брайън Джоунс, Стивън Тайлър, Боно, Бон Джоуви, както и на китариста на Queen Брайън Мей. Тя е изключителен познавач на музиката и историята на рока, а умението ѝ да предава увлекателно, но и прецизно събитията я е превърнало в един от най-популярните биографи на звездите.

„Забележителна биография… великолепен разказ за един творчески гений.“
Дейли Мейл

„Докосва всички страни на показния и скандален свят на рокендрола… великолепно четиво.“
Тайм Аут

2. „У майкини“
Иво Сиромахов

0-те най-продавани книги на издателство „Сиела“ за юни 2020 г.

„У майкини“ е роман сериал, събрал историите на съвременни българи, които се обичат, мразят, завиждат си, злословят, печелят пари, губят приятели, изневеряват си, воюват и отчаяно търсят публично признание.  Защото българинът постоянно се измъчва от притеснения да не се изложи и от въпроса „какво ще кажат другите“.

„У майкини“ ще срещнете хора, които добре познавате. Техният свят е светът на домашната ракия, на лютеницата и чушкопеците, на вярата във врачки и магии, на преяждането по празници, на бабешките рецепти за лечение на всички болести.

Но този идиличен свят вече е белязан от изкушенията на консуматорската епоха – астрология, диети, истеричен шопинг, влогъри, лайфкоучове, инфлуенсъри, ретроградни меркурии, антиваксърство, конспиративни теории, гурме превземки, силиконови цици, стремеж към известност на всяка цена. Майкините постоянно се конкурират със съседите, с роднините и приятелите си и се опитват да им докажат, че са голяма работа. Историята им е много смешна, доста трогателна и малко трагична.

Защото това е историята на един народ, който отчаяно се опитва да намери себе си.

1. „Менгеле. Ангелът на смъртта“
Дейвид Дж. Маруел

Безкрайна върволица от влакове се точи по наскоро положените коловози, насочващи ги през главния портал към сърцето на лагера, за последна спирка недалеч от газовите камери…

Йозеф Менгеле е навярно най-известният военнопрестъпник на всички времена. Разкритията за неговите чудовищни експерименти в Аушвиц го превръщат в символ на жестокостта и безмилостната ефективност на нацистката идеология. Той посреща влаковете, пристигащи на перона на концлагера, определя на място кой ще живее и кой ще умре в газовите камери, подбира лагерници, включително деца, за садистични опити, разпорежда извършването на немислими жестокости.

Дейвид Дж. Маруел е бил ръководител в Службата за специални разследвания към Министерството на правосъдието на САЩ, натоварени със случая „Менгеле“. В своята авторитетна биография той изследва в смайващи детайли неговия живот – образованието му, научните му интереси преди войната, участието във военни действия като част от отговорната за масови кланета SS дивизия „Викинг“, назначаването на ръководен пост в Аушвиц и последвалото успешно бягство в хаоса след капитулацията на Германия.

Маруел детайлно проследява тайния живот на Менгеле в Южна Америка, отношенията с близките му и особено с неговия син, контактите с Айхман и други нацистки престъпници, избегнали правосъдието. Той е част от екипа, който изследва предполагаемите останки на Менгеле, открити в бразилско гробище, и подробно описва изследванията, които трябва да докажат, че десетилетното търсене на Ангела на смъртта е приключило.

Икономист по образование и журналист по призвание. Фен на мощните мотори и бързите коли. Работил е в някои от най-големите електронни медии у нас. Слуша рок и не крие, че сред любимите му банди са The Struts, Sonic Youth и Soundgarden.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *