Единственият кандидат – сянката на „Джи пи груп“ наднича зад проект за над 21 млн. лв. в Шумен

края на април дружество, свързано с „Джи Пи груп“, спечели поръчка за строителството на пречиствателната станция в Шумен на стойност над 21 млн. лв. без ДДС. Сега следи към същата компания се появяват и в конкурса за избор на строителен надзор по проекта.

Изпълнителите се избират от ВиК – Шумен, тъй като дружеството е бенефициент по ОП „Околна среда“ по голям проект за подобряване на водния цикъл на града на обща стойност 126 млн. лв.. В него са включени два големи обекта – изграждане на нов водопровод от язовир Тича на стойност 68 млн. лв. /с ДДС/ и строителство на пречиствателна станция за питейни води за 26 млн. лв. /с ДДС/.

Игра на разчистен терен

Докато процедурите за избор на строител на водопровода още продължават, тези за пречиствателната станция вече са почти приключили. Обявени са изпълнителите в две от общо три обществени поръчки по проекта – за избор на строител и за избор на строителен надзор. Очакват се резултатите от последната част – за избор на управление на проекта.

В края на април ВиК – Шумен избра за строител единствения останал участник в търга – обединение „Кристална вода“. В него влизат софийската фирма „Обонато билд“ и унгарската Pureco. Първото дружество е собственост на Димитър Панталеев, който през „Вип-стил 2005“ е съдружник с тримата акционери в „Джи Пи груп“ – Георги Василев, Владимир Владимиров- Житенски и Стефан Тотев, като всеки е с 25% дял. За разлика от „Обонато билд“ унгарската компания изглежда има солиден опит в строителството на пречиствателни станции се твърди в публикация по темата на “Капитал” от 5 май т.г.

Всички други кандидати за участие в търга бяха отстранени от изборната комисия по различни причини. Общо 5 фирми кандидатстваха за изпълнението на обекта: „Геострой“ АД, ДЗЗД „Хидро – Вод – Строй“ („Хидрострой“ АД и „ВДХ“ АД), ДЗЗД „ПС – Аква Шумен“ („Пътстрой-Варна“ ЕООД и „Аква Конструкшън“ ЕООД), Консорциум „Питейни води гр. Шумен“ („Строително-предприемачески холдинг“ ЕООД и „СП Холдинг“ ЕООД) и ДЗЗД „Кристална вода“ („Пуреко“ ООД и „Абонато билд“ ЕООД).

Един за всичко – всичко за един

По сходен начин се развива и обществената поръчка за избор на строителен надзор по изграждането на пречиствателната станция – на финала отново остава само един кандидат. Този път документи за участие в търга подават общо 8 дружества, но 7 от тях са отстранени на ниво „технически проекти“. Това се вижда в протоколите от заседанията на изборната комисия и от крайното й решение, подписано в края на август от управителя на ВиК – Шумен Жанета Панайотова.

Първоначално всички 8 кандидати минават ситото по изрядност на документите. В първите дни на юни се провежда второ заседание на изборната комисия, с председател главният инженер на ВиК – Шумен Тодор Стоев (от общо 7 души в комисията, 5 са от водното дружество, а двама са външни експерти).

На това заседание комисията разглежда техническите предложения и решава да се елиминират 7 от осемте кандидата. Участниците са отстранени главно заради несъответствие между представените от тях графици и сроковете за извършване на дейностите – надзор върху строителството, изготвяне на технически паспорт и окончателен доклад.

Единственият одобрен кандидат е обединението ДЗЗД “Интернорм”, в което влизат фирмите “Интерпроконсулт” и “Стройнорм”. Според оценката на комисията, офертата на “Интернорм” напълно отговаря по всички 4 направления – контрол върху организацията на строително монтажните работи, контрол на влаганите материали, контрол на начина на изпълнение на СМР, изготвяне на технически паспорт и окончателен доклад.

На това основание комисията предлага до последния етап – ценови оферти, да се допусне единственият останал кандидат – ДЗЗД “Интернорм”. На 3 август комисията отваря офертата на участника и го класира на „първо и единствено място“ с максималната оценка от 100 точки.

“ИнтернНорм” печели с оферта от 897 хил. лв. /без ДДС/, малко по-ниска от стойността на поръчката – 918 хил. лв.

Следите водят към „Джи Пи Груп”

В конкурса за избор на стротелен надзор връзката с “Джи Пи груп” не е толкова пряка, както при избора на строител. Сянката й обаче прозира в имена от сложната мрежа консултантски дружества, осигурявали поръчки за строителната компания, която беше осветена в серия разследвания на „Биволъ“. Тогава премиерът Бойко Борисов нареди “Джи Пи груп” да бъде извадена от проектите с държавно и европейско финансиране, но по-късно тази забрана тихомълком беше отпадна.

Година и половина по-късно следи към “Джи Пи груп” тръгват и от победителя, спечелил поръчката за строителния надзор на пречиствателната станция в Шумен.

Една от фирмите в ДЗЗД “Интернорм” – “Интерпроконсулт” ЕООД, е собственост на Сълзица Давидова Арнаудова. Справки в Търговския регистър показват, че до 2018 г. тя е била само управител във фирмата, а собственик на капитала е бил Мартин Бисеров Хаджиев, брат на Татяна Делибашева. Имената на двамата се появиха в дружествата, които са осигурявали обществени поръчки за “Джи Пи груп”, печелеща милиони от държавния и европейския бюджети.

Всички на един адрес

Разследванията на “Биволъ” показаха също, че Татяна Делибашева и Петър Елен Петров са бивши и настоящи съдружници в няколко фирми, а в различни комбинации участват в още много сдружения. Сред учредителите на някои от тях е и братът на Делибашева, Мартин Хаджиев. Същите имена – на Петър Елен Петров и Мартин Бисеров Хаджиев, се появяват като предишни собственици на едноличното дружество “Интерпроконсулт”. По-късно капиталът му е прехвърлен на тогавашната управителка Сълзица Арнаудова.

Компанията има и още една пресечна точка с “Джи Пи груп” – до 2018 г. те са имали общ адрес – бул. “Черни връх” 59 А в София, където са били и офисите на всички фирми от мрежата.

Отстраняването на останалите кандидати и от двата търга за пречиствателната станция в Шумен веднага направи впечатление сред работещите с европроекти. Елиминирането на участниците може да е основателно, но не трябва да има съмнения, посочват експерти, с които „За истината“ разговаря. „Кандидатите са отстранени на ниво техническо предложение, където има субективен фактор“, коментира дългогодишен експерт по работа с европейски проекти. Според гилдията, изпълнителят и надзорът по проекта не трябва да имат никаква, дори и далечна връзка, защото в противен случай не може да има стриктен контрол върху строителството.

До момента заради подобни нарушения в провеждането на обществени поръчки на Община Шумен са наложени финансови корекции в размер на 4,7 млн. лв. по европейски проект за рехабилитация на образователната инфраструктура именно. А представители на различни неправителствени организации се заканват да искат създаването на граждански борд, който да наблюдава изграждането на пречиствателната станция за питейни води.

Обществената поръчка за нейното строителство беше обявена за първи път в началото на 2019 г., но после беше прекратена заради грешки в документацията и по-късно беше пусната отново. Прогнозната стойност на обекта е малко над 21.1 млн. лв. без ДДС.

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *