Кога да използваме ръкавици за предпазване от коронавируса

За какво са ни нужни ръкавиците?

Противно на очакванията ръкавиците много рядко пречат да се заразим от болести през кожата на ръцете. Това обаче не значи, че не могат да са нужни по други причини. Пипайки заразени повърхности вирусите полепват по кожата на ръцете и след това се пренасят чрез докосване, например при ръкуване, по други хора или предмети. Всеки нормален човек допира постоянно лицето и така вирусите могат да попаднат по лигавиците и да ви разболеят. Затова трябва ръцете ви да са чисти, особено при епидемия! Това се постига посредством миене и дезинфекция. Възниква обаче следния проблем. Ако постоянно миете ръцете си това уврежда кожата, появяват се рани, които са входни врати за вирусите и бактериите. Получава се омагьосан кръг – ръцете трябва да са чисти, а не може постоянно да се мият. Ръкавиците решават именно тази дилема. Вместо да почиствате ръцете, трябва да миете и дезинфектирате ръкавиците които носите! Изобщо да използвате ръкавици е безсмислено ако те непрекъснато не се почистват. В противен случай пак ще пипате други хора и предмети и ще разнасяте болестите. С ръце или ръкавици докосвате, няма съществена разлика. Да потретим – ръкавиците предпазват само ако постоянно се мият и дезинфектират! В противен случай не ги носете.

Използването на ръкавици създава някои съществени неудобства. Те понижават усещането за допир и фината моторика на пръстите които са нужни за много дейности. Дълготрайната употреба води до създаване на идеална среда за развитие на бактерии и гъбички по кожата и ноктите. В определени случаи хората развиват алергии. Затова ако слагате ръкавици внимателно следете за наличието на дерматологични проблеми и при поява на такива се консултирайте с лекар специалист. Изобщо преценявайте ползите и рисковете от употреба на ръкавици и ако не е наистина наложително не използвайте!

Кой има нужда от ръкавици?

Вече споменахме, че в дома и парка ръкавици не ви трябват. При медицинските специалисти си има строги правила. Къде обаче ръкавиците намаляват риска от предаване на инфекции? Това обичайно е на работното място. Ако контактувате с множество клиенти, или ако докосвате постоянно предмети и повърхности в препълнени обществени места като офиси, магазини и разбира се обекти за търговия и производство на храни. Типични професии са касиери, защото банкнотите и монетите минават през много хора и може да са замърсени. Продавачите на готови храни, готвачите, служителите приемащи непрекъснато документи пипани от външни клиенти, работниците по чистотата и др. При ползване на градския транспорт – не ви съветваме защото процедурата по слагане и махане във външни условия водят до повече рискове.

Няколко прости правила за правилна употребата

Всеки е слагал ръкавици но все пак да напомним някои важни моменти:

• Винаги подбирайте правилния материал (винил или латекс) и размер;

• Не използвайте повторно ръкавиците за еднократна употреба;

• Преди да сложите ръкавиците измийте и подсушете ръцете;

• Старайте се да не влиза вода или други течности в ръкавиците. Влагата и топлината спомагат за развитие на дерматологични проблеми;

• В рамките на използването непрекъснато мийте и/или дезинфектирайте използваните ръкавици. В противен случай рискувате да се сдобиете с проблема който искате да избегнете. За това трябва да имате подръка дезинфектант, най-добре с безконтактен дозатор.

• Отнасяйте се към ръцете в ръкавици така все едно те отсъстват. Ръкавиците не трябва да пораждат чувството за защитеност защото това реално не е така!

 

Нашият съвет

За финал да повторим – не носете ръкавици ако не се налага! Не забравяйте, че личната хигиена, и най-вече миенето и дезинфекцията на ръцете, са най-съществения елемент за предпазване от коронавируса. Ръкавици, маски и лицеви щитове и престилки са помощни средства, и в никакъв случай не отменят хигиената и правилното поведение.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *