Кои страни създават най-много пластмасови отпадъци на глава от населението?

Мащабите на пластмасовите отпадъци са почти прекалено големи, за да може човек да си ги представи, но нов доклад разкрива кои са най-големите виновници, когато става въпрос за боклуци, задръстващи океаните.

В проучване, публикувано в Science Advances, учени разкриват, че жителите на САЩ и Великобритания създават най-много платсмасови отпадъци на глава от населението измежду всички държави.

Американците генерират средно 105 кг пластмасови отпадъци на човек на година, докато британците не изостават много назад, изхвърляйки средно по 99 кг годишно

Докладът показва, че хората в по-богатите държави генерират повече пластмасови отпадъци от тези в не толкова развитите страни.

Южна Корея и Германия се нареждат на трето и четвърто място, респективно, в негативната класация.

Челната десетка се допълва от Тайланд (69.54 кг), Малайзия (67.09 кг), Аржентина (60.95 кг), Русия (58.66 кг), Италия (55.51 кг) и Бразилия (51.78 кг)

Китай пък е страната, която произвежда най-много пластмасови продукти за световния пазар, въпреки че китайците използват относително малко от материала – едва 15 килограма на човек годишно.

Докладът хвърля допълнителна светлина върху произхода на 300-те млн. тона пластмасови отпадъци, които се създават ежегодно и от които най-малко 8.8 млн. тона попадат в океаните.

След като пластмасата попадне в околната среда, тя може да навреди на хора, растения и животни по много начини, някои от които ние все още не разбираме напълно.

Въпреки това, тези числа се очаква да растат още повече с увеличението на производството на пластмаса, като приблизително се удвояват на всеки 11 години.

Производството се очаква да се ускори, тъй като петролните компании, изправени пред спад в търсенето на суров петрол, се насочват към производството на пластмаса.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *