Лайен: Ваксинация от идния месец

Ваксинацията срещу КОВИД-19 в ЕС може да започне преди края на 2020 г., тъй като първите граждани на ЕС могат да бъдат ваксинирани през декември. Това заяви в речта си пред Европарламента ръководителката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Това е второто подобно изявление на Лайен, като след първото от миналата седмица Европейската агенция по лекарствата (ЕМА)уточни, че може да одобри първите ваксини по-късно тази година или началото на следващата. По-рано тази седмица ЕС обяви шестото си споразумение за снабдяване с ваксини, осигуряващо 160 милиона дози от компанията „Модерна“.

Междувременно EMA провежда първите обсъждания на руската ваксина от „Спутник V“, съобщи официален представител на Еврокомисията за агенция РИА-Новости. Той подчерта, че EMA не е получавала заявки да разреши продажбата на ваксината на европазара.

СЗО съобщи за рекорден брой заразени и починали през миналата седмица. Броят на новозаразените е 4 060 891 души, а на смъртите случаи 67 221. И двете цифри са по-високи от данните за предходните седем дни, когато са открити 3 977 223 нови случая и са починали 59 699 души.

Франция започва в края на седмицата да отменя строгите ограничения за Коледа, хората ще могат да прекарат празниците с роднините си, обяви президентът Еманюел Макрон в телевизионно обръщение към нацията. Той обяви, че най-лошото от втората вълна на пандемията е приключило, но третата вълна трябва да бъде избегната и заради това страната няма да бърза с вдигането на всички ограничения. Франция има ясен план за действие, който е в три фази. Преминаването от фаза във фаза ще става в зависимост от това дали темпото на предаване на коронавируса продължава да намалява. Първата фаза започва от 28 ноември. Французите ще могат да се разхождат или спортуват навън до 3 часа на ден, докато в момента ограничението е един час. Те ще могат да пътуват на разстояние до 20 км от дома си, докато сега ограничението е 1 км. Ще отварят всички магазини се подновяват религиозните служби, но с не повече от 30 богомолци едновременно.

Коледната фаза на отварянето започна на 15 декември. Тогава Франция трябва да отмени строгата блокада, но ще остане в сила вечерният час от 21 до 7 часа. Врати ще отворят театрите и кината.

Фаза 3 започва от 20 януари 2021 г. Тогава ще отворят барове, ресторанти, кафенета и фитнесите, а университетите ще се подновят присъствени занимания.

Ограничителните мерки във Франция определено работят. Страната бе ударена изключително силно от втората вълна и имаше дневен пик от над 120 000 заразени. През последното денонощие новите случаи са малко над 9000.  Макрон обясни, че целта е новите случаи да паднат под 5000 на ден. Франция отчита значително намаляване на натиска върху болниците.  Общият брой на хората, заразени с коронавирус от началото на епидемията във Франция, надхвърля 2,100 000 души, повече от 50 000 души са починали.

Полското правителство се подготвя за потенциална трета вълна, заяви здравният министър Адам Недзелски в интервю по телевизията. „Ако не прекараме ваканцията (Коледните празници – ред) у дома, ще повишим вероятността от появата на така наречената трета вълна, за която вече се говори. Третата вълна ще е засилване на заболяването през февруари, което ще съвпадне с пика на сезонния грип“, поясни министърът. По думите му дори КОВИД-ваксината да се появи през януари, няма да е възможно населението бързо да бъде ваксинирано.

Италия съобщи, че денонощният брой на смъртните случаи е 853 души, а на новозаразените е 23 232 нови случая на COVID-19. Цифрата е малко по-висока в сравнение с предния ден, но е значително по-ниска от данните през последните две седмици.

В Германия броят на новозаразените през изминалото денонощие е 18 633 души, а на починалите е 410 души, обяви институтът по инфекциозни заболявания „Роберт Кох“. Общият брой на заразените достигна 961 320 души, а на починалите 14 771 души.

Великобритания отчете 11 299 новозаразени и 608 смъртни случая през вторнишкото денонощие. Общият брой на КОВИД-пациентите е 1 538 794, а на починалите 55 838 души.

Правителството на Обединеното кралство ще задели 4,3 млрд. лири за справяне с огромната безработица, причинена от пандемията. 2,9 милиарда лири ще отидат за изпълнението на тригодишната програма за рестартиране, предназначена да помогне на над 1 млн безработни да се върнат на пазара на труда. Фондът ще е насочен към хората, които са безработни повече от година. Още 1,4 млрд. лири ще отидат за допълнително финансиране на държавна агенция, която помага на хората да си намерят работа. Изказвайки се в Камарата на общините, финансовият министър Риши Сунак заяви, че „неговият основен приоритет е да защити работните места и поминъка в Обединеното кралство“. Най-малко 750 000 души са загубили работата си в страната тази година, пише в. „Таймс“. „Дейли Телеграф“ посочва впечатляваща сума, която пандемията струва на правителството: 400 милиарда британски лири в края на годината.

 

 

 

 

 

 

РИА-Новости

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *