Поведението на Турция я отдалечава от ЕС, предупреди Брюксел

Риториката на Турция за Кипър увеличава напрежението с ЕС и Анкара трябва да разбере, че поведението й я отдалечава от Общността. Това предупреждение отправи върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от „Ройтерс“.

„Ние считаме последните действия и изявления от Турция по отношение на Кипър за противоречащи на резолюциите на ООН и допълнително засилват напрежението“, каза Борел на пресконференция след среща на външните министри на страните членки.

„Ние считаме за важно Турция да разбере, че поведението й я отдалечава от ЕС...За да се върне към положителен дневен ред, както ние желаем, ще е необходима фундаментална промяна в отношението на турската страна“, добави топ дипломатът.

Борел имаше предвид коментари на турския президент Реджеп Ердоган, който призова за равноправно решение за „две държави“ по време на посещение в Северен Кипър. По думите му Турция и Северен Кипър повече няма да толерират определените от него „дипломатически игри“ в международния спор за правата върху офшорни ресурси в Източното Средиземноморие.

Кипър определи посещението на Ердоган като „провокативно и незаконно“.

ЕС заплашва да наложи санкции на Турция.

„Времето изтича, доближаваме се до повратен момент в нашите отношения с Турция“, подчерта Борел.

По-рано днес германският външен министър Хайко Маас заяви, че лидерите на Европейския съюз обмислят налагането на санкции срещу Турция заради нейните действия в Източното Средиземноморие.

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *