Доналд Тръмп ще празнува във Флорида, не възнамерява да напусне доброволно Белия дом

Действащият президент на САЩ Доналд Тръмп ще посрещне Коледа и Нова година в имението си Мар-а-Лаго във Флорида и ще се върне във Вашингтон преди встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън на 20 януари. Това съобщава „Ю Ес Ей тудей“, позовавайки се на източници, получили информация от тайните служби на САЩ.

Според тези данни, Тръмп ще пристигне във Флорида на 23 декември и ще се върне в столицата на 3 януари. Както отбелязва вестникът, по-рано имаше слухове, че настоящият президент може да прекара Коледа в Белия дом или да отиде в Мар-а-Лаго и никога да не се върне, пропускайки встъпването в длъжност на Байдън.
В четвъртък Си Ен Ен заяви, че Тръмп, противно на традицията, не иска доброволно да напусне Белия дом в деня на встъпването в длъжност на бившия му съперник. Твърди се, че е информирал своите съветници, че възнамерява да откаже да напусне, за да се наложи да бъде изведен принудително. Някои служители се притесниха от това изявление, но споделиха, че не вярват той да го направи наистина.
По-рано порталът „Аксиос“ информира, че Тръмп планира на 20 януари да излети от Белия дом с хеликоптер, а след това да стигне до Флорида със самолет на „ Air Force One“ и да говори на мащабен митинг пред своите привърженици, където ще обяви намерението си да участва в президентските избори през 2024 г., като по този начин прескочи всички официални церемонии в столицата.
По традиция в деня на откриването, след края на църковната служба, бъдещият президент и вицепрезидент идват в Белия дом, където се срещат с предшествениците си и пият чай. След това пътуват заедно до правителствения комплекс на Капитолийския хълм, където избраният президент и вицепрезидент полагат клетва. В историята само трима напускащи поста държавни глави отказват да присъстват на инаугурацията на своите приемници: Джон Адамс (1801), Джон Куинси Адамс (1829) и Андрю Джонсън (1869). / БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *