Защо доларът може да се окаже най-големият губещ през 2021?

Щатският долар е в отбранителна позиция, а Уолстрийт не очаква това да се промени скоро.

Какво се случва: Доларът е поевтинял с близо 12% спрямо кошница от шест други основни валути, откакто достигна връх през март. Миналата седмица доларът падна до най-ниското си ниво от април 2018 г. За последно щатската валута поевтиняваше така през 2017 г.

Спадът може да бъде обяснен с няколко фактора, казват анализатори.

Вярата във възстановяването на световната икономика: Когато щатската и световната иконономики се представят силно, доларът, който е считан за валута убежище, поевтинява. Сега, въпреки увеличаващият се брой на случаите на Covid-19 в много райони от света, инвеститорите са уверени в създаването на безопасни и ефективни ваксини, които според тях ще доведат до бум на икономическата активност до средата на 2021 г.

Политиката на централните банки: Федералният резерв на САЩ даде ясни индикации, че ще поддържа ниски лихви и ще продължи да печата пари колкото е необходимо, за да стимулира щатската икономика. Това подсилва вярата в траекторията на възстановяването, подхранвайки очаквания за така наречената „рефлация“. Това също така кара инвеститорите да се оглеждат за доходност на всевъзможни други места, което пък засяга търсенето на долара във времена на голямо предлагане.

Предстоящата ера на новоизбрания президент Джоузеф Байдън: Митата допринесоха за скъпия долар в последните години, според Марк Хефли, старши инвестиционен директор на UBS Global Wealth Management. Наказателните мита върху износа от страни като Китай засилиха геополитическото напрежение, което пък накара инвеститорите да потърсят сигурни залози. В споровете със страни като Китай Байдън се очаква да разчита повече на други инструменти. Това ще окаже положително влияние на световния икономически растеж и ще повлияе негативно на долара, според Хефли.

Поевтиняващият долар не е непременно нещо лошо. Всъщност то може да се окаже от голяма полза за възстановяването, според Нед Румпелтин от TD Securities.

Когато доларът е евтин, това помага за увеличаване на търсенето на щатски износ, отбелязва той. Това също така облекчава финансовите условия, подпомагайки развиващите се пазари, които имат деноминирани в долари дългове и подсилва търсенето на суровини, тъй като продукти, като суровия петрол, са относително евтини за чуждестранните купувачи.

Друг ефект: Други валути, като еврото, поскъпват значително, отчасти поради поевтиняването на долара. Това е нещо, което централните банки ще трябва да следят като потенциален източник на несигурност.

Еврото поскъпва с близо 10% спрямо долара от началото на април, което увеличава въпросите по отношение на това дали Европейската централна банка (ЕЦБ), чиято среща е тази седмица, ще се опита да се намеси. От Deutsche Bank прогнозират, че еврото ще поскъпне от 1.21 до 1.30 спрямо долара до края на 2021 г.

Според Джордж Саравелос, анализатор в Deutsche Bank, ЕЦБ няма много какво да направи по въпроса.

„Това е повсеместно поевтиняване на долара предизвикано от преоценки във връзка с рефлацията в световен мащаб,“ казва Саравелос.

САЩ може да започне да губи работни места отново много скоро

Щатският пазар на труда е изложен на опасност да забуксува със засилването на пандемията.

Щатската икономика е добавила само 245 000 нови работни места през ноември, което е най-малкият брой от срива през април, стана ясно в петък. За сравнение заетостта през октомври нарасна с 610 000.

Лошите данни за пазара на труда от петък засилват опасенията, че икономиката ще започне да губи работни места на месечна база преди масовото навлизане на ваксините, според CNN Business.

„Състоянието на икономиката ще се влоши преди да се подобри,“ казва Джейсън Фърман, бивш икономически съветник на Барак Обама. „Броят на заетите може лесно да намалее през декември и януари.“

Макар икономистите да не очакват масови съкращения като онези от пролетта, бъдещи смущения на пазара на труда биха били повод за притеснения, предвид факта, че САЩ все още има да възстановява близо 10 милиона работни места.

„Ваксината ще помогне много на икономиката през 2021 г., но все още ни предстои дълъг и труден път с още предизвикателства преди да станем свидетели на подобрение,“ казва Фърман, който в момента е преподавател в Харвардския университет.

Бързата загуба на инерция на икономиката засилва натиска на Вашингтон да сключи споразумение за нови стимули. Законодателите в САЩ не могат да стигнат до сделка от месеци, но дискусиите бяха подновени през миналата седмица след предложение за пакет на стойност 908 млрд. долара.

„Данните за заетостта в САЩ приканват законодателите да предприемат мерки за допълнителни фискални стимули с цел подпомагане на икономиката до началото на използването на ваксините,“ казва Чарли Рипли, старши инвестиционен анализатор в Allianz Investment Management. „Колкото повече се забавят, толкова по-големи могат да станат пораженията за икономиката.“

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *