Битка за Модела

Ужасът няма край. Законодателната агония на мнозинството в Народното събрание продължава. В „12 без пет“ обичайните „заподозрени“ от ГЕРБ внесоха нов законопроект за „прокурора, който ще разследва главния прокурор“. Шамаросаха ги от Венецианската комисия, те подлагат и другата буза. Бързат и не крият истинската си цел: да приемат онези закони, които ще бетонират Модела.

Не съдебната система, не безконтролността на главния прокурор (сакън, опазил Бог!), не критиките на Брюксел ги вълнуват. Друга е тяхната болка. Така да доизкусурят Модела, че каквото и да се случи, да са защитени, покрити и опазени. Дори от ортаците във властта. Защото днес са едно цяло и заедно поръчват музиката, но кой знае какво ще стане утре, след изборите или наесен.

Битката за Модела е най-важната сега. Тя върви явно и подмолно. ГЕРБ за трети път редактират концепцията си кой да има правомощия да разследва главния прокурор. Първият проект бе на Данаил Кирилов – той катастрофира, бе изоставен, а самият Кирилов вече е… никой. Вторият проект бе на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Приет бе скорострелно и също така скорострелно порязан от Европа. Третият вариант залага съществени промени спрямо предходния, акламиран и одобрен на първо четене. А уж авторите са едни и същи…

Какво налага такова бързане с толкова важен въпрос? Без обществено обсъждане и въпреки отрицателните становища на експертите. Какво става в задкулисието? Факт е, че главният прокурор Иван Гешев преди, но особено след встъпването си в длъжност, се позиционира като… политически играч. ГЕРБ да не искат вече друг главен прокурор? Или търсят начин да държат изкъсо наложения им?

Години наред тази власт не си мърдаше пръста, за да изпълни препоръки и решения по европейски съдебни дела, а сега се разбърза. Защо? Отговорът е в Модела. Той е застрашен и се клати. Трябва да бъде укрепен. Основата на този Модел е в третия елемент – прокуратурата. Заложените в нея парадигми не бива да се разрушават, защото това означава да рухне системата им.

Обгрижвайки същия този Модел, ГЕРБ тихомълком пробутва още една законодателна промяна чрез… Закона за рибарството и аквакултурите. Всъщност пренаписват Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата. За да узаконят лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган на плажа „Росенец“, откъдето тръгнаха протестите. И после нека разправят, че ГЕРБ и ДПС не били заедно, че не били ортаци, че не другарували подмолно. Вече го правят и явно, без капка свян. Моделът го изисква.

Ужасът без край е за нас. А не е ли по-добре да им организираме ужасен край само след два месеца?

автор:Ина Михайлова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *