Българо-китайската изложба „Светлини над града“ – на площад „Славейков“

„Светлини над града“ е насловът на българо-китайската изложба, която ще бъде представена от 12 февруари до 14 март на площад „Славейков“ в София. Основни организатори са Китайският културен център в София и Столичната община, съорганизатори са Китайската художествена академия, Ханджоу, Китай, и Националната художествена академия, София, България. Спонсор е Хуауей Технолоджис България ЕООД, инициатор и координатор – посолството на Китайската народна република у нас. Художествени ръководители и куратори са Асадур Маркаров и Джън Дзин, главен асистент на кураторите е Рен Дже. Кураторски екип в България – проф. Десислава Минчева, Мария Ганева и д-р Михаела Каменова.

Проектът „Светлини над града“ включва художници и студенти от Китайската художествена академия в Ханджоу и Националната художествена академия в София, които представят произведенията си на едно от най-популярните места в центъра на София – площад „Славейков“. Проектът предоставя възможност на българската публика да се наслади на произведения на изкуството, съчетаващи елементи на традиционния китайски фенер, иновативни осветителни техники и съвременни форми на изкуство.

Изкуството за създаване на ръчно изработени фенери е китайски традиционен занаят, който води началото си от династията Западен Хан (202 г. пр.н.е. –  8 г.сл.Хр.) и процъфтява по време на династията Тан (Vтт-Х век). Най-голяма популярност достига в династиите Мин и Цин (XIV-XX век). От древни времена изкуството на фенера отразява изобретателността и оригиналността на китайската нация. Този занаят интегрира декорация, реалистична живопис, абстрактни композиции, метафорични скулптурни форми и светлинни обекти с движещи се механизми. Иновациите и развитието на фенерите като форма на изкуство предоставят нови възможности за оформяне на цялостно художествено пространство със силни национални характеристики. Изкуството да правиш фенери отразява широкия дух на китайската култура. Китайските фенери са форма на изкуство, която интегрира майсторство, култура и естетика и има силен национален колорит. Тази традиция добавя нови елементи и форми, като се развива във времето, правейки фенерите все по-въздействащи.

Изложбата е първата художествена изява на публично място, свързана с концепцията за фенери и светлина в България. Тематична е и дава специална възможност на участниците да разработят произведения на изкуството, които въплъщават съвременното мислене за традициите, вдъхновени от светлината като изразно средство. Поставяйки под въпрос себе си и заобикалящата ги реалност, художниците в изложбата се опитват да създадат свое собствено разбиране за това какво представлява традиционният фенер, придавайки му различен образ и смисъл. Произведенията се основават на художествена интерпретация на материали, форми, цветове и техники, както и на конкретна концепция на художниците. Те целят да привлекат вниманието на широката публика и да взаимодействат чрез своите идеи. Нещо повече, като произведения на изкуството с временен характер и силно естетическо влияние на светлината те създават нова художествена визия и социална активност в общественото пространство.

Изложбата ще бъде показана по време на фестивала по случай китайската Нова година през февруари. Вдъхновена от традицията и светлината, тя има за цел да очертае красотата на нощния град, да създаде нова художествена визия на площад „Славейков“ и да представи различни начини за обществена ангажираност – забавление, образование и неподправена радост чрез светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *