Вежди Рашидов: На Борисов, ако съм нужен, ще се кандидатирам за депутат

Вежди Рашидов – скулптор, народен представител ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Решението на Георги Марков да не се кандидатира за народен представител.

„Предстоят избори за 45-то Народно събрание, не мога да подмина едно от събитията на седмицата, както се изразих аз в своя коментар, вашият колега от гражданската квота Георги Марков, велик депутат, демократ, митингаджия и конституционалист се отврати от политиката и ѝ тегли „седесарски шут“, използвам цитат от негови крилати фрази от близкото минало, какъв е Вашият анализ?“, попита водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори: „Аз лично имам много сериозно отношение към неговото поведение като политик, човек и гражданин и безкрайно ценя това, което той казва, защото той е един опитен човек, а не бих казал и глупав, напротив, даже доста умен човек. А за оттеглянето от политиката – всяко нещо има своя край! Това е личен избор, а причините могат да бъдат много – умора, несъгласие, притеснение за бъдещето или годините, които винаги съпътстват човека. Годините може да са причина да се оттегли към по-спокоен живот, което ще се радвам и за мен да се случи, защото съм на 70 години. Скоро установих, че съм бил на избори в 4 парламента, което е някаква умора все пак!“.

Ще се кандидатира ли за народен представител?

„Тоест заявявате ли в момента, че ако бъдете номиниран, в момента номинациите текат с пълна сила, може и да не се кандидатирате, независимо дали ще Ви излъчат?“, попита водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори, че всичко ще се преценява в последния момент, но самият той е от хората, които не предават приятелите си. Той продължи: „Аз съм бил до премиера Борисов още когато нямаше ГЕРБ. Христо Стоичков и аз бяхме единствените хора, които се осмелихме да го подкрепим, когато той се кандидатира за кмет, всички останали не знаеха кой ще бъде. Аз не съм криел приятелствата си, както и с Илия Павлов. Аз не съм съдник на Илия Павлов, от него не съм видял лошо. Той е бил почтен приятел към мен и аз съм бил почтен приятел към него. Такъв тип съм – не си предавам приятелите! Аз съм казал на премиера, че докато има нужда, аз ще му помагам. А дали ще продължа или ще се откажа, това е лично мое решение, както се отказах от трети мандат министерски пост. Имаше и умора малко, и рака малко, не е тайна за никого. Малко ми дойде вповече, защото от тази власт аз загубих, а не спечелих. Така че емоционално ми дойде малко вповече, отидох сутринта при него и казах, че съм дотук. Той ме попита дали нещо ме е засегнал. Казах не, това е решението ми. Моята съпруга всъщност реши с едно изречение нещата като каза, че ако искам в ковчег да изляза от министерството, да приема! И аз изтрезнях малко, защото минах през тежки болести!“.

Отношението му към сегашния министър на културата Боил Банов. Подписаните спогодби с Турция в областта на културата.

Вежди Рашидов обясни, че Борисов го е попитал кой предлага да го замести като министър и той по инерция е предложил своя заместник Банов, защото познава министерството и добави: „Той не помни кой го е направил министър, а само помни кой го е назначил!“.

„Защо Ви е болна тема министър Банов и да добавя още един въпрос, защо се наложи Вие да се срещате заедно с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с министъра на културата на Турция, а там отсъстваше министърът на културата Боил Банов?“, попита водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори: „Браво! Вие сте единствената, която като журналист е забелязала тази тънка малка подробност! Да, редно беше министърът да го посрещне, но явно точно в този момент на обяд се е разболял и министър с министър не се срещнаха. Това обаче, което разбрах на срещата, бях помолен да оправя някои неща, като с „Лувъра“!“.

„Кой Ви помоли?“, попита водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори, че е бил потърсен от вицепремиера Марияна Николова и премиерът е казал да отидат. Срещата е била важна, защото Турция печели от туризъм и от културен туризъм 28 милиарда. Той продължи: „4 години министерството е проспало да подпише спогодбите, които аз подписах с Турция в двата си мандата. Благодарение на тези спогодби църквата „Свети Стефан“ е реалност, екзархийските имоти са реалност, ремонтът на двете църкви в Одрин е реалност. Да не говорим, че подписахме за копродукции между двете държави в киното. Нека не забравяме, че Турция е на 3-то място в света по производство на филми, а копродукция означава двойно финансиране. За незаконния трафик на културни ценности подписахме, все пак България и Турция са вратата на най-стария континент. Помните ли, че аз върнах от Канада 21 000 антики, те също излизат отнякъде. Много добре работихме с Турция за контрол на канала за трафик на културни ценности. Така че има много важни неща, но за съжаление 4 години министерството явно е проспало. И това беше тъжният упрек към министъра на културата, защото в България имаме и стари ислямски джамии. Хората така, както ремонтираха „Свети Стефан“, чакат и ние да свършим някоя работа с джамиите, които са българска собственост и български паметници на културата. Така че успокоихме и вицепремиерката обещахме, че ще се подготвим много скоро и ще представим пакет от намерения, които да влязат в бъдещите спогодби, които заедно с нашата комшийска страна да осъществим!“

Вежди Рашидов поясни, че третата изложба в „Лувъра“ за второто българско царство е била спряна, защото не е имало екипи за работа, въпреки че от 7 месеца са пращали писма, но не са получили отговор.

Обвиненията към Рашидов от страна на Христо Иванов, че се опитва да узакони постройката на Ахмед Доган на „Росенец“.

„Не мога да не Ви прехвърля и към една друга тема, в която Вие с принципното си противопоставяне с ДПС влязохте в защита, става дума за желанието „Ченгене скеле“ и целия рибарски поминък, който се развива там може би от стотици години, да бъде променен статута, което да доведе до загуба на поминъка. Споменах ДПС и Ахмед Доган, защото политикът, който се опитва да затвори „Ченгене скеле“ – Христо Иванов се опитваше и все още се опитва да затвори пристанището „Росенец“, защо Вие влязохте в тази тема?“, попита водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори: „Той публично ме обвини, че съм направил така, че законопроект, който съм внесъл, съм узаконил незаконните постройки на Ахмед Доган. Първо на него не му е ясно, но той винаги е бил такъв, сега аз не знам защо с тези прякори, „гном“ и не знам какво ги наричат, пък трябва и да ги коментирам, да им слушам глупостите, но когато стават публични, същият този човек каза, че навремето аз съм подписал документ за събарянето на „Тютюневите складове“ в Пловдив. Аз съм подписал един документ, който още е в архивите на министерството, не за събаряне, а за възстановяването им. На това момче не му е ясно, че аз правя закони, за да съхраня паметници на културата, разрешения за строеж дават други органи, това са главен архитект, община, общински съвет. Но явно човекът не е в час, той си дрънка. Второ, да съхраниш „Ченгене скеле“, тук не става дума само за запазване на поминък. Явно някой е хвърлил в това хубаво заливче око да махне рибарите и да си направи хотели. Но това, което е интересно, те са съхранили начина на живот на рибаря. Единствено в Тайланд и Индонезия съм виждал подобен тип заливчета, организирани като жилищни селища на рибари. Уникални! Там си плетат мрежите, честни и чисти хора! И да съсипем и тази работа. Затова приехме закона, за да съхраним „Ченгене скеле“. То не е на Христо Иванов. Аз съм го вкарал в нематериалното културно наследство! Не Христо Иванов, а аз съм човекът, който изгради филиал на Юнеско! Така че много неща съм направил, но сега да слушам на Христо Иванов глупостите, който дърво не е посадил, малко ми идва вповече!“.

Борбата с фалшивите новини и езика на омразата.

„Вие сте председател на Комисията по гражданско общество и медии в 44-то Народно събрание, предстоят избори, ние неведнъж сме разговаряли, Вие положихте доста усилия фалшивите новини, този неприличен, издевателски и гнусен понякога тон в онлайн изданията пък и понякога в не онлайн лицензирани медии, радиа и телевизии трябва да бъде прекратен. Новият председател на СЕМ излезе с предложение да се въведат законови санкции СЕМ да наблюдава и онлайн изданията и това да не се счита за цензура. Тя призова също така и старият закон за радиото и телевизията, който обхваща нас, лицензираните медии, които подлежим на друг вид санкции, да бъде променен. Какъв е Вашият възглед?“, попита водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори, че поздравява Бетина Жотева за този ангажимент, защото фалшивите новини са бич. В целия свят се опитват да се борят с лъжливите новини и прави чест на Жотева, че го прави. „По два часа в сутрешните блокове четат кой какво казал във фейсбук, агресивни неща. Да хвърлиш в стрес човека, който току що е станал от сън с тази, ще го кажа, помия, която изливат, с тази античовешка помия! Малко е кофти. Някой трябва да ни зарадва, да ни каже, че слънцето ще изгрее днес, птички ще пеят! А ние от леглото направо в някаква кочина влизаме. Точно затова трябва да има малко контрол! Тази директива е задължителна и за всички страни в ЕС. Разбира се, че сайтовете, които прокламират и нагнетяват дискриминация, етническо напрежение, реч на омраза, сексизъм, разбира се, че те трябва да бъдат наказвани! Само в България сме в някакъв тип свободия. Ние разбираме демокрацията всеки да прави каквото си иска. Демокрацията е низ от правила и закони, които трябва да спазваме!“.

„Вие казахте любимата ми мисъл!“, отбеляза Беновска. Рашидов продължи: „Искате ли да Ви дам пример? Не е ли ограничаване на свободата на словото в мое лице, когато кръгът „Капитал“ 10 години ме нападат, само негативи, а когато има нещо положително – там няма информация! Това ли е свободата? Това е манипулация! И лъжа!“.

„Съществува и ние го приехме с примирение, възгледът, че частните медии могат да си определят сами политиката. Само че аз бих задала един друг въпрос, тези частни медии и тук включвам не само „Капитал“, но и двете големи частни телевизии, националното радио, националната телевизия, те обаче получават финансиране от различни министерства и европейски програми и би следвало да има някаква етика на съобразяването, както казахте, когато новината е фалшива да превалира, а когато е истинска и е хубава да се скрие!“, отбеляза водещата Беновска. Вежди Рашидов отговори, че затова от 3 години искат закон за обществените медии, защото сегашният е доста остарял. 

„Но по закон обществените медии са двете държавни, а ние, частните медии, не се лицензираме като обществени, а като политематични, което ни лишава от отговорност!“, отбеляза Беновска. Рашидов отговори, че все пак държавните медии получават обществени средства. Той продължи, че не става въпрос, че едните са ощетени за сметка на другите, а за това всички медии да имат права. Обществените медии обаче трябва да бъдат малко по-различни от частните, комерсиални медии.

„Но ще се съгласите, че много от големите частни медии, пък сигурно и от малките, често премълчават или пресъздават някои от несполучливите действия на управляващите, на изпълнителната власт и парламента, мнозинството, в една „фризирана“ светлина, предполагам няма да отречете?“, попита водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори: „Пак трябва да кажа сега истината! Вижте, свободата на всички медии, частни или не, е в ръцете на техните работодатели. Те определят в каква посока е свободна и в каква не. Преди малко Ви дадох пример за едни медии. Това е тяхната свобода – да ме плюят! Но тяхната свобода не отива там, където трябва да кажат нещо положително. Разбира се, че това реване за свобода на словото – и това не е истина! Когато не е истина, това е политика на техните собственици и тук няма какво да се чудим!“.

„Знаете ли, попадна ми вчера, че утре държавното радио в предаване, което следва след „Неделя 150“, извинявам се, не мога да се сетя как се казваше, ще бъде интервюиран новият политически проектант Васил Божков, който в момента вероятно се намира в Дубай или някъде в този регион, създаде своя партия и вероятно ще бъде кандидат за народен представител?“, попита водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори: „Ау, аз мислех, че ще ме изненадате, че ще интервюират премиера Борисов! Оказа се, че пак не е така! Аз мисля, че малко са далече радиото от обществени медии, държавното радио, когато се ползва по друг начин, прави Ви вероятно впечатление и на Вас, но то прави впечатление на всички!“.

„Предстоят избори, това трябва да бъде урегулирано, все пак да не се отнемат правата и на лица като г-н Божков да участват в състезанието, той не е все пак обезправен с влязла в сила присъда, нали?“, попита водещата Илиана Беновска. Вежди Рашидов отговори: „Нищо не съм казал по този въпрос и няма да взема отношение, защото всеки има своите права, докато не се докаже, че е виновен. Така че това не е мой коментар и не желая да го коментирам! Но това, че идват избори, трябва да се въоръжим, защото те никога не са били хигиенични. Ние правим избори истерични, обидни, но не като мъжкари и хора, които имаме някакви позиции да осъществим програми. Нали това е битката – за програми, за бъдеще, за хората. Сега ще видите каква помия ще се излее, какви компромати ще излязат. Това е лошото на нашите избори. А иначе избори ще има, работил съм за ГЕРБ години наред и смятам, че ГЕРБ направи много. Да се отрича направеното не е почтено!“.

Заключителни думи.

„Ако премиерът ме покани в листата, ще помисля дали ми харесва мястото и разбира се ще се опитам да му помогна. Но ако реша да изляза, винаги мога да изляза от самия парламент. Аз съм все пак такава марка човек – да напускам удоволствието винаги преди то да ме е напуснало!“.

„Благодаря Ви много за този разговор, желая Ви да сте жив и здрав и все така активен обществено!“, пожела на своя събеседник водещата. Той благодари и отговори: „Всички трябва да бъдем обществено активни. Защото аз съм се нагледал на хора, които взимат пари от държавата и след това плюят държавата, това пък е върхът на сладоледа!“, с което завърши разговора си с

Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 30-ти януари 2021 г. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *