Домът на киното отваря врати с филма-портрет на Себастиао Салгадо „Солта на земята“

След над двумесечна пауза от 2 февруари Домът на киното отново ще посрещне своята публика при използване на 30% от капацитета на залата и спазване на всички противоепидемични мерки. От началото на 2021 г. програмен директор на киното отново е Христо Христозов. Той поема щафетата от Стефан Прохоров и се завръща след успешна работа на същата позиция в периода 2016-2018 г.

За откриващ филм неслучайно е избран документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, „Солта на земята“ (Кан ’14 – „Особен поглед“: Специална награда на журито; „Оскар ’15“ – Номинация за най-добър документален филм). През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. „Когато снимаш беднота и страдание, трябва да оставиш известно достойнство на субекта и да избегнеш воайорството. Не е лесно. Може да се постигне само ако установиш връзка с хората пред фотоапарата и наистина навлезеш в живота и ситуацията им. Много малко фотографи го умеят… Мисля, че Себастиао съхранява изцяло достойнството на обектите, които се намират пред обектива му. Във фотографиите му не е важен той, важни са хората! (…) Знаех само, че Себастиао Салгадо обича хората“, казва режисьорът Вим Вендерс. Вече наполовина разпродадената прожекция е на 2 февруари от 19 ч.

В следващите дни публиката може да види още два документални филма за гении. „Да обичаш Винсент“ (3 февруари, 18.30 ч.) със своите над 62 000 маслени рисунки представя историята за живота и смъртта на Винсент ван Гог в първия в историята на киното пълнометражен филм, осъществен чрез анимиране на картини. Сред стотиците художници, работили по проекта, е и българката Елизабет Христова-Лиса. „Микеланджело: Безкрайност“ (4 февруари, 18.30 ч.) пък е изненадващо пътуване през живота и творбите на абсолютния гений на универсалното изкуство – Микеланджело Буонароти. Показани са някои от най-известните му шедьоври: таванът на Сикстинската капела, „Пиета“, „Давид“, „Моисей“, „Страшният съд“, куполът на базиликата „Свети Петър“, „Дони Тондо“ („Светото семейство“) и още други творби.

Специална прожекция на 3 февруари от 20.30 ч. ще има и „Зелената книга“. Вдъхновеният от истинското приятелство филм на Питър Фарели, носител на 3 награди „Оскар“ (за най-добър филм, за най-добра поддържаща мъжка роля на Махершала Али и най-добър оригинален сценарий) стана още по-популярен в България с участието на актьора Димитър Маринов, чието появяване на сцената на Оскарите през 2019 г. предизвика истински фурор. Да си гений не стига. Кураж трябва, за да промениш душите на хората, е лайтмотивът на филма, способен да стопли сърцата на публика от всякакви възрасти.

Финалът на седмицата е за дебютa на сръбския режисьор Павле Вучкович „Панама“, започнал от фестивала в Кан ’15 и представящ нецензуриран поглед към жадното за необвързващ секс поколение Z. Поучителен разказ за любовта в ерата на интернет, в който порно забивките надцакват истинското свързване, пише за филма кинокритикът Джей Вайзберг от сп. „Варайъти“. А сексологът д-р Румен Бостанджиев отбелязва: „Филмът „Панама“ е и за бъдещето, защото това е неизбежният вектор на всяка любов. Върху какъв екран младите хора в тази част на света прожектират своите мечти?“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *