„Лека нощ, Лили“ гледаме на два фестивала у нас

Първата прожекция на „Лека нощ, Лили“ ще бъде излъчена на международния форум за късометражно кино „В Двореца“, който се провежда онлайн между 27 февруари и 6 март. Българската публика ще види последната роля на именитата актриса Виолета Гиндева и в рамките на 25-ото издание на „София филм фест“ през март. Кинопроектът на режисьора Петър Вълчев е номиниран в категорията за най-добър български късометражен филм от журито на двата фестивала, научи ДУМА от Красимир Добрев, пиар мениджър.

„Лека нощ, Лили“ е дебютът на творческия колектив Петър Вълчев, Невелин Вълчев и Пенка Болди от продуцентска къща „Equal“. Филмът представлява сюрреалистична драма, която размива границите между реалното и свръхестественото, магическото и призрачното. Сценарият разкрива сложния вътрешен свят на главната героиня Дора в последните мигове от нейния живот. „Това е филм за живота и за трудността да се разделим с любимите хора, за вечния конфликт между любовта и смъртта“, споделя режисьорът.

След близо 30-годишна пауза обичаната Виолета Гиндева се завръща на големия екран в главна роля, която впоследствие се оказва последна за актрисата. Няколко месеца след заснемането на филма тя напусна този свят. „Това е лебедовата песен на Виолета, както и реверанс от един млад режисьор към таланта и неостаряващата красота на една от най-големите звезди, които някога сме имали“, коментира кинокритичката Вера Найденова.

Лентата е заснета за 7 снимачни дни през декември 2018-а в София в автентичния киноформат 4:3. „Нашата цел е да създадем класически киноразказ, който въвежда зрителя в интимния свят на главния герой, а този формат на снимане позволява основният фокус да падне върху изразителното лице на Виолета Гиндева“, коментира режисьорът. Любопитен факт е, че специалните ефекти също биват създадени по класическия киноманиер – чрез декор и осветление, без никаква компютърна намеса. „За мен това е важно, защото самият аз съм израснал с филмите на големите киномайстори от миналия век, които са работили без намесата на CGI технологии“, добавя Вълчев.

„Лека нощ, Лили“ е третият късометражен проект на режисьора. Предходният – „Монолог в антракта“, е най-награждаваният български документално-късометражен филм, с 5 отличия и участие на 37 световни форума за кино. Дебютът на Вълчев като ко-режисьор през 2013-а си спомняме с популярната късометражна комедия „Шшшт… попей ми“, в която участват актрисите София Бобчева, Снежина Петрова и Силвия Станоева, както и певиците Поли Генова, Сантра и Рейчъл Роу.

 

ВИОЛЕТА ГИНДЕВА (14 юни 1946 – 21 април 2019) е театрална и филмова актриса. Завършва ВИТИЗ през 1968 г. Играе в Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе (1968-1969), Народния театър „Иван Вазов“ (1969-1971), Театър „София“ (1971-1974), НТ „Иван Вазов“ (1974-1993), Нов драматичен театър „Сълза и смях“ (от 1994 г.). Директор е на кафе-театъра в кафе-бар „София“ от 1998 г. Партнира на Стефан Данаилов и Йосиф Сърчаджиев в „Черните ангели“ на режисьора Въло Радев (1970). През 1975 г. се снима в „Сватбите на Йоан Асен“ заедно със Стефан Данаилов, Апостол Карамитев и Коста Цонев. В „Чичо Кръстник“ на режисьора Стефан Димитров партнира отново на Коста Цонев, а също и на Стефан Мавродиев и Катя Паскалева (1988). От 2008 г. ръководи своя първи самостоятелен клас по актьорско майсторство в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с асистент Михаил Ботевски. Актрисата умира на 72 години след кратко боледуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *