Внесоха жалба срещу здравния министър

Съюзът на организациите за любителско изкуство (СОЛИ) внесе жалба в административния съд в София срещу заповедта на здравния министър от 18 март 2021.

Според сдружението тази заповед е издадена незаконосъобразно, противоречи на Конституцията и Закона за нормативните актове и създава двойни стандарти за отделни групи и браншове в икономическия и социалния живот на страната. Заповедта на министъра не е минала процедурата за обществено обсъждане, както се изисква според Закона за административните актове. Освен това всеки акт трябва да бъде обнародван и не би могъл да породи правно действие преди това.

„Това я прави юридически невалиден акт, който не може да прехвърли отговорност върху адресатите й за нейното спазване, но все пак контрола за това се осъществява от съда и само той може да я обяви за такава“, убедени са от организацията. Затова СОЛИ от името на своите членове – различни физически и юридически лица – свободни професии, които са най-силно засегнати от ограничителните мерки, обжалва тази заповед на министъра, с което цели да защити правата не само на своите членове, но и да защити правата на децата, които развиват изкуството и усъвършенстват своите физическо, психическо и интелектуално развитие и таланти в различни области на изкуството.

„Заповедта нарушава човешки икономически и социални права и свободи, ограничавайки ги за сметка на недоказани статистики, анализи и данни, които си противоречат, дори на сайта на МЗ и изнесени от самата администрация на МЗ, според организацията. Няма по-перфидна жестокост от тази, с която се опитваш да нарушиш свободата на човечеството под предлог за защита на здравето му“, смятат от СОЛИ.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *