Нови стикери за електроуредите от днес

Нови енергийни етикети на домакинските електроуреди влизат в сила от 1 март. Друг елемент при етикетирането ще бъде въвеждането на QR код, който след сканиране ще насочва потребителите към уебсайт, съдържащ информация за съответния продукт. За целта е създадена обща за държавите от ЕС база данни, която ще е достъпна от 1 март. Там са събрани подробните информационни листове за всички електроуреди, които са в графика за смяна на етикетите. От днес познатият енергиен етикет на Европейския съюз трябва да се появи на пазара с нов дизайн и с постоянна енергийна скала от A до G за редица домакински електроуреди – перални, съдомиялни, хладилници и фризери.

„За много продукти казваме довиждане на плюсовете и се връщаме на скалата от А до G. Това е рестарт, който отваря място за по-нататъшни иновации. Променя се етикетът, но не и консумацията на енергия“, твърдят от Сдружението на производителите на домакински електроуреди в България. Промяната се въвежда със законодателството на Европейския съюз поради изискванията, с които се установяват и по-строги методи за тестване на енергийната ефективност. Уредите от сегашните най-високи енергийни класове слизат надолу по скалата в категориите С и D, а класовете нагоре постепенно ще се запълват с новите модели уреди.

Първо с нови стикери ще се сдобият хладилниците, фризерите, пералните, съдомиялните, от 1 септември – осветителните тела, а след това ще дойде ред на печките и климатиците. Графикът се отнася за всички държави от ЕС. Цветната скала с буквите от А до G ще се запази, но плюсовете ще изчезнат, а класовете A и B на първо време няма да бъдат „присъдени“ дори на най-новите модели техника – ще бъдат пазени за следващите, още по-модерни и енергоспестяващи поколения уреди. Така дори най-добрите перални и хладилници, които по сегашната скала са А++ или А+++ (т.е. са върха на технологиите), от първи март вече ще са клас В или C. Успоредно с това обаче печките, телевизорите и климатиците ще си запазят сегашните етикети, преди и те да да бъдат „понижени“ в по-долни класове и маркирани с новите лепенки.

Промяна ще има и в други елементи на етикетите – пиктограмите. Това са картинките, които показват най-важните параметри на битовия уред, а под тях са изписани съответните стойности – например  колко електроенергия потребява, колко вода изразходва, колко шум вдига по време на работа. Ще бъдат добавени допълнителни показатели, за да се улеснят потребителите в избора. Например за пералните ще се посочва каква е ефективността на центрофугиране, а за телевизорите и мониторите – каква е енергийната ефективност в режим HDR. След първи март търговците ще имат още 14 дни, за да приключат смяната на етикетите на стоките от първата фаза от графика. До декември 2021 г. ще се прилагат някои изключения за домакинските уреди, които предстои да бъдат изтеглени от пазара.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *