Олиото поскъпна над 70%, задава се ново повишение

Цената на олиото за шест месеца е поскъпнала с повече от 70% в България. Според борсови експерти причина за това са коронавирусът и климатичните особености в отглеждане на слънчогледа. Производителите на растителни мазнини търсят да купят изгодно суровина. На борсата обаче слънчогледът вече струва двойно повече в сравнение с есента на миналата година. Заради това производителите на олио предвиждат и ограничаване на производството, което би довело до още по-висока цена в магазинната мрежа.

„След като прибраха реколтата, ценовите котировки тръгнаха някъде между 550 600 лева за тон без ДДС. В момента някъде цената вероятно им се иска на продавачите да мине 1000 лева“, каза доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса. В същото време складовете на зърнопроизводители от тракийската равнина са празни, а слънчоглед няма. „Къде от нужда от парични средства, къде от липса на подходящи складове повечето производители още преди Нова година са продали слънчогледа“, каза селскостопанският производител Ангел Вукодинов пред БНТ. Малките рафинерии оглеждат регионите си за регистрирани земеделски стопани, от които да купят суровина.

Борсовите анализатори отчитат друга тенденция. „В момента сме стигнали някакви пикови ценови равнища, навярно колкото повече се доближаваме до жътва, нещата би следвало да се успокояват“, прогнозира доц. Дафчев.

Производители на растителни масла смятат, че цената на олиото може да се регулира и ако се спре износът на нерафинирано олио и слънчоглед. Ако има и държавен резерв, това допълнително ще успокои пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *