Президентът разпуска парламента на 11 май

БСП върна третия мандат, а президентът Румен Радев обяви, че ще издаде указ за разпускане на Народното събрание и насрочване на нови избори на 11 май. Което означава, че предсрочния вот ще е на 11 юли. Отново на 11 май ще стане ясен и съставът на служебното правителство, което президентът ще назначи.

Точно в 11.00 часа лидерът на БСП Корнелия Нинова получи от държавния глава третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. И го върна веднага, както реши на 1 май Националният съвет на партията. Нинова припомни, че от самото начало на сегашното Народно събрание БСП настояват за сформирането на работещо и ефективно правителство, което да се обедини около определени приоритети и програми.

Президентът от своя страна припомни, че и той е отправил неколкократно призиви за принципни позиции и работещо редовно правителство. Радев се обърна настоятелно към всички партии и политически формации, които ще участват в следващите избори – да прецезират приоритети си, да избистрят програмите и принципите си и да работят за диалог и стабилност, от които България се нуждае. Той предупреди, че има риск страната да влезе в перманентна политическа криза, ако ситуацията от сегашния парламент се повтори при следващия.

Запознат съм с решението на НС на вашата партия, заяви президентът при връчването на папката.

 Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни въпроса за бъдещето на хората – да подготви Плана за възстановяване и устоичивост, да разгради модела „Борисов“, посочи Нинова при връщането на мандата. В името на тези приоритети подадохме ръка на „Има такъв народ“, уви, те отказаха. Нямаме обективна възможност за съставяне на кабинет, изтъкна Корнелия Нинова.

 Разбирам вашите мотиви, както и тези на „Има такъв народ“. България има нужда от политическа алтернатива. Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори. Но ако и тогава България не излъчи кабинет, може да изпаднем в политическа и институционна криза. Партиите да преосмислят своите приоритети в името на България, призова президентът.

 Румен Радев отбеляза още, че днес започва консултации с парламентарните сили за техните предложения около новата процедура по избор на членовете на ЦИК. Всяка формации трябва да представи своите номинации, а на 7 май от 9.00 часа президентът ще изслуша кандидатите.

Имам намерение при съставянето на служебно правителство да поканя авторитетни експерти от левицата, обърна се Радев към Нинова.

Съставянето на един служебен кабинет изисква уважавани експерти, които да бъдат, независимо от своите политически пристрастия, обединени от важна цел – провеждането на честни избори и управление на страната в трудни времена. Още повече, предстои да потушаваме последствията от здравната и политическата криза. Имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата. Ще обсъдим и тези въпроси, уточни държавният глава.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: „Благодаря за отношението към българската левица, но моля, да ни представите тези хора, за да може Националният съвет да се произнесе, тъй като такива са правилата на партията“.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *