Ако търсите наркотици, алкохол и леки жени, не идвайте в Амстердам

обре известната толерантност на нидерландския град Амстердам към леките наркотици и секса отдавна привлича туристите, които търсят по-пикантната страна на града, който е известен с каналите и велосипедните си алеи.

Но, когато COVID-19 блокира пътуванията през границите и града се изпразни от туристите

много местни жители установиха, че отсъствието на по-шумните и пияните посетители е глътка свеж въздух,

пише Си Ен Ен (CNN).

Въодушевени от спокойната атмосфера в новия им пуст исторически център и живописните водни пътища, жителите си върнаха участъци от града, които бяха избягвали с години. Сега те не са сигурни, че искат да ги върнат на туристите.

„Амстердам има нужда от туристи, без тях нашите прекрасни музеи и ресторанти не биха оцелели”, казва Никола Теобалд, който живее в центъра на града от 30 години. „Но за нас беше бонус по време на пандемията, когато те не можаха да дойдат. Няма повече големи тълпи, които се блъскат в района на канала и повръщат от алкохол и наркотици.

Върнахме си града и той ни харесва по този начин”,

откровен е той.

Наистина Амстердам страдаше от въздействието на туристите, причиняващи прекомерен шум, отпадъци и уриниране на публични места, на фона на нарастващото недоволство сред жителите.

„Не идвайте в Амстердам”

Точно преди пандемията местните жители се оплакваха, че градът им се е превърнал в „туристически Дисни свят”. Сега, след като видяха какъв е животът без шумни и буйни посетители, градските власти са решени да не допускат връщане към онези дни.

Те започнаха изненадваща туристическа кампания в опит да се отърсят от славата на столица на купона. Туристите се насърчават да посетят Амстердам, но шумните посетители и ергенските компании, имащи за цел само пиене на алкохол и употреба на наркотици изрично са предупредени да стоят настрана. Общинският съвет е похарчил 100 000 евро за онлайн кампания, насърчаваща хората да посещават културното наследство на града, като в същото време предупреждава неуважителните „досадни туристи”, че не са добре дошли.

„Не искаме да се връщаме към онова, което виждахме преди пандемията,

когато огромни тълпи в района на Червените фенери и развлекателните зони на града създадоха неприятности на жителите”, се казва в изявление на градския съвет.

„Посетителите, които уважават Амстердам и местните жители винаги са били добре дошли и, разбира се, това ще си остане така. Посетителите, които се отнасят с неуважение към нашите жители и културно наследство, не са добре дошли. Посланието ни към тях е: „Не идвайте в Амстердам”, добавят от градския съвет.

Източник: CNN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *