Гмуркане до най-дълбоките точки на океаните

Океанът винаги е бил пленителен и изпълнен с мистерии. Това е един огромен свят, богат на живот, голяма част от който все още остава загадка. Сега екип от експерти започва първото световно пътешествие до най-дълбоките точки на петте океана в света. Експедицията изпраща подводница до недостигнати места за първи път в историята. Управлявана от инвеститора и изследовател Виктор Весково, подводницата има за цел да картографира изцяло океанското дъно, допринасяйки за познанието му по начин, който може да промени света.

 

Поредицата „Експедиция „Дълбок океан““ показва цялата мисия, потапяйки се под повърхността на океаните и достигайки до места, невиждани от човешко око. Забележителната научна мисия се отправя към Пуерториканската падина в Атлантическия океан, Яванската падина в Индийския океан и Малойската падина в Северния ледовит океан. Discovery Channel ще излъчи премиерата на ексклузивната поредица „Експедиция „Дълбок океан““ на 6 юни в 21:00 часа, а зрителите ще се насладят на неповторими гмуркания.

 

За четвърти път експедицията Five Deeps успешно се гмурка на дъното на един от петте океана в света. Екипът завършва мисия, за да достигне до най-дълбоката точка на планетата Земя: Challenger Deep в рамките на Марианската падина. Виктор Весково поставя нов рекорд и е първият човек, извършил няколко гмуркания самостоятелно, с подводницата DSV Limiting Factor. Експедицията достига максимална дълбочина от 10 928 метра, с 16 метра повече от всяко предишно пилотирано гмуркане.

 

„Не мога да опиша колко развълнувани сме всички от това постижение“, споделя Весково. „Тази мисия заедно с нейния извънредно талантлив експедиционен екип, издигнаха морската технология на безпрецедентно ново ниво, като се потопиха в най-дълбоката и сурова зона на океана. Чувстваме се сякаш току-що сме създали начин за изследване на всяка точка от океана, който на 90% е неизследван. “

 

Със своите гмуркания Весково става и първият човек, който е изкачил връх Еверест, бил е на дъното на океана и е карал ски на Северния и Южния полюс. По този начин той е първият, завършил посещението на една версия на „Четирите ъгъла на Земята“: връх Еверест, Challenger Deep и двата географски полюса. През 2011 г. той завършва Седемте срещи на върха, изкачвайки най-високия връх на всеки континент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *