Енергийният преход може да направи 10% от лондонските офиси неизползваеми

Около 10% от офисите в Лондон може да станат неизползваеми, след като влязат в сила новите изисквания за енергийната ефективност на сградите, пише CNBC.

Според новите стандарти, които ще започнат да действат от 2023 г., собствениците на сгради с ниски показатели за енергийна ефективност няма да могат да сключват нови договори за наем.

Мерките са част от цялостната стратегия на правителството за постигане на въглеродна неутралност.

Според експертите обаче 1.85 милиона квадратни метра, които представляват около 10% от използваните в момента офис площи, не покриват тези критерии. Това повдига сериозни въпроси за бъдещето на тези сгради, особено при положение че голяма част от служителите продължават да работят от вкъщи на фона на разпространението на COVID-19.

Това е двоен удар за пазара на офис площи, а голяма част от тях в близко бъдеще могат да станат неизползваеми.

В същото време само 20% от офисите към момента покриват най-високите показатели за енергийна ефективност от клас „A“ и „B“.

Landsec и British Land, които са водещите строителни компании в сегмента на офис сградите във Великобритания, представиха собствени планове за постигане на въглеродна неутралност. Новите енергийни разпоредби обаче ще изискват преустройство и сериозни ремонти на вече съществуващия сграден фонд, което би означавало и нови разходи.

Пред подобни проблеми ще бъдат изправени и търговските площи, смятат експертите, цитирани от CNBC. Секторът на търговията на дребно също преминава през сериозна трансформация, къй като все повече хора пазаруват онлайн след избухването на пандемията от COVID-19.

В същото време около 10% от магазините в британската столица също ще трябва да бъдат преустроени, ако искат да покрият новите критерии за енергийна ефективност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *