Българските биатлонисти пристигнаха в Йостерзунд

Късно снощи българските биатлонисти пристигнаха в Йостерзунд и днес направиха първите тренировки по състезателните трасета. В този шведски зимен център през уикенда започват първите за олимпийската зима стартове за Световната купа.

От нашия треньорски щаб съобщават, че всички национали са на линия и в добро здраве. Основните цели и задачи в подготовката са изпълнени, сега остава реализацията в състезателни условия. През последните дни най-добрите ни биатлонисти и биатлонистки тренираха на сняг в Обертилиах, откъдето вчера пътуваха за Швеция. В австрийския зимен център нашите участваха и в контролни стартове на спринт и преследване, заедно със съставите на домакините, Беларус, Финландия, САЩ и др. Най-добре от българите се класираха Владимир Илиев и Милена Тодорова, заели четвъртите места.

Йостерзунд посреща нашите биатлонисти с влажно и студено време. Температурите в момента са малко под нулата, за уикенда прогнозите са за денонощно отрицателни, а през деня да достигат до минус 5-6 градуса. Сняг има достатъчно, биатлонският комплекс е в отлично състояние. Според Ковид изискванията на Международния съюз по биатлон (IBU) всички състезатели отново са в своеобразен „балон“, но за разлика от миналата зима сега им е позволено да са без маски на открито.

Българите ще стартират в събота в индивидуалните дисциплини (20 км мъже и 10 км жени) и в неделя в спринтовете (10 км мъже и 7.5 км жени). Следващият втори кръг за Световната купа в началото на олимпийския сезон е отново в Йостерзунд седмица по-късно със спринтове, преследване и щафети. Годината ще завърши с два етапа съответно в австрийския Хохфилцен (10-12 декември) и във френския Анеси (16-19 декември), след което нашите се прибират по Коледа в България.

През януари са насрочени три кръга за ценния трофей: в германските Оберхоф (6-9) и Руполдинг (12-16) и във италианския Антхолц-Антерселва (20-23), преди всички да се насочат към Пекин за олимпийските зимни игри, където биатлонът е със състезания от 5 до 19 февруари.

Ето кои започват олимпийския сезон тази неделя в Йостерзунд:

МЪЖЕ

Владимир Илиев

Антон Синапов

Димитър Герджиков

Благой Тодев

ЖЕНИ

Милена Тодорова

Мария Здравкова

Даниела Кадева

Лора Христова

Треньори отново са Александър Касперович и Виталий Норицин, като техен помощник сега е завърналият се в щаба Борислав Панков.

Българите планират финалните тренировки преди отпътуването за Игрите в Пекин да бъдат в края на януари в Антхолц (Ит), високопланинската подготовка може да се окаже полезна за олимпийските стартове, които са на височина 1700 м над морското равнище. За тази олимпиада MOK взе решение квотите да се определят до 16 януари, тъй че броят на нашите състезатели в китайската столица ще стане ясен след кръга за Световната купа в Руполдинг в средата на януари. Българската федерация си е поставила реална цел да има максимален брой участници – 4 мъже и 4 жени на олимпиадата в Пекин.

Автор:

topsport.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *