Големият бариерен риф се оцвети – учени успяха да заснемат природното чудо

Автор: Каролина Занкова

Големият бариерен риф избухна в пъстри цветове, заради започналото размножаване на коралите. Най-голямата коралова система в света се оцвети, а учени успяха да заснемат природното чудо в Тихия океан край Кеърнс през ноща на 23 ноември тази година.

Това чудо на природата се състои от над 2900 отделни рифа и 900 острова, простиращи се на повече от 2600 км, като общата им площ е около 344 400 кв. км. Изключително впечатляваща е и възрастта му, която според специалистите е цели 18 милиона години. Две трети от коралите са засегнати от избелване заради необичайно топлите температури на океана. При повишаване температурата на водата дори с един градус над обикновеното, обитаващите в полипите водорасли загиват. Повредата на коралите изселва зооксантелите (симбиозни водорасли), които им придават ярка окраска. В резултат на това в колониите се образуват бели участъци.

Гарет Филипс, който е част от туристическата компания „Риф тек“ изследва размножаването на коралите, работейки по проект за мониторинг на състоянието на рифа.

Много е приятно да гледаш как се размножават. Това е силен признак, че екологичните функции са незасегнати и работят, след като се възстановяваха 28 месеца.

 

Големият бариерен риф е дом на над 1500 вида риби, някои от които са толкова зашеметяващи, че сякаш са плод на нечия богата фантазия, а не действително съществуващи създания. Те съжителстват с над 400 вида корали, които са също толкова красиви и интересни

Снимки: pateshestvenik.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *