Небостъргачите на бъдещето елиминират до 1000 тона въглерод

Идеята да се търсят алтернативни строителни материали, с цел опазване на околната среда и нейните ресурси не е нова, но небостъргачи, които да премахнат въглерода от атмосферата, звучи като научна фантастика, която съвсем скоро може да се превърне в реалност.

Американски архитекти и дизайнери разкриха амбициозни проекти за високи сгради, наречени „Градски секвои“, които могат да елиминират до 1000 тона въглерод от атмосферата – еквивалент на 48 500 дървета.

Дизайнът е вдъхновен от най-високите дървета в света и затова и сградите носят името „Градски секвои“. Проектът е дело на архитектурната фирма Skidmore, Owings & Merrill със седалище Чикаго и се основава на работа с технологии, които са достъпни и се използват в нашето съвремие.

Всяка сграда ще разполага със своя собствена технология и подход за отделяне на въглерод, включително и в материалите, които се влагат. Те ще бъдат абсорбиращи въглерода, а специални системи директно ще „улавят“ въздуха. Тази система ще изтегля въздух към центъра на сградата, където ще бъде обработван и ще се извлича въглерода, като същевременно ще допринесе за нетната нулева енергийна система.

Специалисти от компанията твърдят, че самият дизайн гарантира поне 60 години гаранция и абсорбацията на 4 пъти повече въглерод, освободен в атмосферата в резултат на нейното изграждане. „Уловеният“ въглерод може да се използва за производство на биоматериали за пътища, настилки, тръби и други елементи за развитие на градска инфраструктура.

„Това е път към по-устойчиво бъдеще, което е достъпно днес. Представете си свят, в който сграда помага да се излекува планетата“, каза в свое интервю партньорът на Skidmore, Owings & Merrill- Кент Джаксън.

Чрез изграждането на сгради от материали като биотухла, конопен бетон и дървен материал, всички, които използват по-малко въглерод или такива, които абсорбират въглерод, с течение на времето е възможно да се намали въглеродното въздействие на строителството с 50 %, в сравнение с използването на бетон и стомана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *