В САЩ се подготвят за края на шистовата революция

По-малко от 4 години след като шистовата революция превърна САЩ във водещ износител на петрол, компаниите в Тексас, Ню Мексико и Северна Дакота затварят своите най-перспективни находища, пише The Wall Street Journal.

Ако  големите компании в бранша запазят без промяна добивите, както беше по време на пандемията, много от тези кладенци ще работят още поне десетилетие. Ако обаче добивите бъдат увеличени с около 30% на година, то дори и най-перспективните от тях ще бъдат изчерпани в рамките на няколко години.

Компаниите, които се занимават с добив на шистов газ, започнаха със силен старт, но сега индустрията няма голям избор и задържа ръста на добива, макар че цената на петрола през последните години се увеличава. В допълнение има натиск и от Белия дом за увеличаване на добива, за да бъдат намалени цените на горивата на вътрешния пазар в САЩ.

Pioneer Natural Resources – един от водещите производители в Пермския басейн в Западен Тексас и Ню Мексико, отчиташе ръст на добивите си между 19% и 27% на година в годините на бума на индустрията. Сега обаче планирания ръст в дългосрочен план, е около и под 5% годишно. Не можем да издържим на ръст между 15 и 20% годишно -дори и най-големите в сектора ще изчерпат бързо запасите си, коментират от компанията.

Ограничените запаси подсказват, че времената, в които американските шистови компании могат да наводнят пазара с петрол, са към своя край и фокусът ще се прехвърли отново към другите производители, много извън САЩ. При това положение може да се очаква и ускоряване на процеса по консолидация в сектора.

В момента в САЩ се добиват около 11,5 млн. барела петрол на ден и това е все още под нивата от началото на 2020 година, когато в страната се добиваха по 13 млн. барела на ден. Според Администрацията за енергийна информация в САЩ към края на 2022 година добивът на петрол в страната ще се увеличи с 5,4% на годишна база.

В сектора обаче са по-песимистично настроени. От Pioneer очакват ръст в диапазона 2-3%, дори и цената да се движи между 70 и 100 долара за барел.

Големите шистови компании трябва да разработват стотици нови кладенци всяка година, само за да могат да запазят нивото на добив. Положително в индустрията е, че процесът е бърз – добивът започва много скоро след началото на разработването, но и находищата се изчерпват също така бързо. Така шистовите компании скоро ще трябва да започнат да инвестират средства в търсене на нови находища, но в момента много малко правят точно това.

Други започват да изкупуват по-малки свои конкуренти, за да получат достъп до кладенците им. Pioneer Natural Resources направи точно това през миналата година, купувайки Parsley Energy и DoublePoint Energy за общата сума от 11 млрд. долара.

Като цяло в сектора вече са категорични, че времената, когато отчитаха ръст от 30% на добивите са окончателно свършили. Те вече не могат да намерят достатъчно финансиране за разработване на новите находища и трудно покриват растящите разходи за суровини и работна сила. За някои от находищата са нужни подобряване на технологията, за да бъде увеличен добивът.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *