Депутати от ПП, ДБ и ИТН са против отмяна на едноинстанционното обжалване на ОВОС

Група народни представители от Демократична България, Продължаваме промяната и Има такъв народ са внесли в Парламента искане за промяна на гласуваните изменения на първо четене в Закона за опазване на околната среда. То рязко контрастира с одобрените от Министерски съвет промени, в които се предвижда отново да се въведе двуинстанционно обжалване на ОВОС (оценка въздействието върху околната среда) за инфраструктурните  проекти от национално значение.

На 26 януари, по предложение на Борислав Сандов, министър на екологията, Министерски съвет приема да се извършат поправки в ЗООС, с които да отпадне едноинстанционното обжалване на екологичните оценки з  обектите  от национално значение и да се въведе отново двуинстанционно.

Искането на МС  беше гласувано на първо четене в Парламента. Но в периода между двете обсъждания народните представители Ивайло Мирчев, Мирослава Петрова, Петър Маринов, Пламен Абровски и още няколко депозират искане да се запази едноинстанционното обжалване. Предложението е мотивирано със следните доводи:

Обектите от национално значение са от стратегическа важност, освен за България, но и за Европа. Те са в областите на отбраната, транспорта, енергетиката и още редица важни сектори. Според подписалите предложението повечето от проектите се финансират от европейски фондове, които са с ограничен срок на действие. Допускането на двуинстанционно обжалване ще е предпоставка, при дълги съдебни процедури, да изтекат сроковете за финансиране и инвестиционните намерения да бъдат провалени.

Друг довод на вносителите е, че едноинстанционното обжалване не нарушава Конституцията на Република България, не противоречи на подписаните от страната международни договори, което включва и Орхуската конвенция.

За обекти от национално значение Министерски съвет е определил пътищата, железопътните линии, линейните обекти от енергетиката, наблюдението на границите и инфраструктурата  свързана с отбраната. Всички те са с особена важност за страната и Европа.

Внесените от Ивайло Мирчев и другите депутати промени са в пряк сблъсък със искането от  ръководенето от партия Зелено движение Министерство на околната среда и водите. Министърът Борислав Сандов произлиза от неправителственият сектор. Голяма част от жалбите по, които срещу България има заведени наказателни процедури за милиони евра, са подадени именно от тези организации и лица, които в момента  управляват МОСВ. Сигнали и водене на дела в съда срещу държавни и общински проекти са честа практика на НПО. В голямата си част те са заради лични финансови  интереси. За доста от неправителствените организации това е начинът, по който се финансират. Чрез екологичен натиск и умишлено бавене на съдебните процеси.

В писмото до Председателя на НС, групата депутати от ДБ, ПП и ИТН предупреждават, че ако бъде прието предложението на министър Борислав Сандов,  ще се застраши европейското финансиране на националните обекти. Което от своя страна увеличава риска за тяхната реализация.

Какво ще реши Парламента предстои да видим. Но ако се отмени едноинстанционното обжалване, това означава пълен провал на заявените проекти за строителство на мостове тунели и пътища от правителството на премиера Петков.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *