Живеем в мрежата. Какви заплахи ни дебнат?

  • На 8 февруари отбелязваме Деня за безопасен интернет
  • Учат децата на възпитано поведение и уважение в онлайн пространството

 

В последните две години децата и ние сме онлайн много часове. Covid-19 ни принуди да направим много промени в начина си на живот и сега много от нас са в състояние да поддържат рутина и непрекъснатост на работа благодарение на мрежата. Учим се онлайн, работим онлайн, срещаме се със семейството и приятелите онлайн, пазаруваме онлайн, играем игри онлайн, гледаме филми и просто така прекарваме време в онлайн пространството.

Мрежата е неразделна част от живота ни и има много преимущества, отваря неограничен свят от възможности и ни позволява да водим рутинен начин на живот, дори във времена на нестабилност като тези.

Наред с многото предимства е важно да запомните, че в мрежата възникват и ситуации, носещи риск и вреди – насилие, хора, които искат да навредят, неподходящо и обидно съдържание, анонимност, маскиране и др.

Признавайки важното място, което интернет заема в живота ни, Европейският съюз определя Ден за безопасен интернет (Safer Internet Day) всяка година в началото на февруари, който тази година е на 8-ми февруари.

Този ден е посветен на създаването на безопасно интернет пространство за всички потребители и особено за децата.

Как да ползваме разумно устройствата си

Тази година в България се акцентира внимание върху разумно, внимателно, отговорно и безопасно използване на интернет, както и всички свързани с него устройства.

Предвид голямото значение на въпроса за безопасно използване на интернет, Черноморска академия за сигурност съвместно с Агенция по защита на детето в киберпространството – Израел посвещава цял месец за защита на децата от кибертормоз. Месец на защита на детето в киберпространството тази година ще бъде посветен на темата „Безопасно свързване“ – „Safe to connect“:

  •  Отговорност за информацията, която споделяме и разпространяваме;
  •  Безопасно и внимателно използване на различните сайтове и приложения;
  •  Запознаване с настройките за поверителност на устройствата и приложенията, които използваме;
  •  Възпитано поведение и уважение към другите;
  •  Интелигентно и разумно поддържане на социални и семейни връзки;
  •  Застанете на страната, а не отстрани (Помогнете на наранените, а не наблюдавайте мълчаливо);
  •  Способи за справяне в трудни ситуации – в момент на необходимост, потърсете помощ

Денят стана месец

Международен ден за безопасен интернет, който е започнал като Европейски проект през 2004 г., днес се отбелязва в целия свят.

Визирайки особената важност и актуалност на темата, покрай COVID-19, в някои държави тази година бе решено, този ден да бъде превърнат в седмица и дори в месец за безопасен интернет, като събитията се провеждат под различно мото и с акценти върху съответните теми във всяка държава.

САЩ се фокусират върху благополучието онлайн

Тази година САЩ отделя седмица за безопасен интернет. Вместо еднодневно събитие, цяла седмица, всеки ден, ще бъдат предоставени на широката публика, безплатни материали, за използване в училища и в домовете, както и ще бъде проведено събитие на живо с тийнейджъри на 6-ти февруари.

В САЩ, тази година, едновременно, с такива важни теми като онлайн безопасността, поверителността и сигурността, решиха да се фокусират върху благополучието, особено в условията на пандемия, която много от деца и възрасти са преживели през последните две години, и която доведе до закриване на училища, както и до намаляване на социалните контакти на живо. След години напредък, се наблюдава увеличение на кибертормоз, онлайн токсичност, депресия и други вреди, свързани с използване на онлайн среда. Част от това може да се дължи на факта, че хората прекарват повече време онлайн, но има и други фактори, които ще бъдат разгледани в тазгодишните програми в САЩ.

Израел e лидер в борбата с кибертормоза

Израел, който се смята за лидер в борбата с кибертормоза срещу деца, тази година, ще посвети цял месец за защита на децата в киберпростанството.

В рамките на този месец Агенцията по защита на детето в киберпространството е планирала повече от 1200 лекции по цялата държава, пред деца и техните родители, споделяйки препоръки за безопасно използване на интернет от деца, както и обяснявайки им как да реагират в случай на нараняване на детето и да сведе към минимум негативните последици за детето, както и да се погрижи инцидента да не се повтори. Също така ще бъдат раздадени съответните материали.

Австралия набляга върху обноските в интернет

Позовавайки се на изследванията, проведени в Австралия, се оказва, че австралийците в последните две години се учат да се грижат повече от когато и да било за онлайн безопасността.

Националната кампания на Кабинета на комисаря по електронната безопасност в Австралия тази година прави акцент върху уважително и възпитано поведение в мрежата и включва съответни събития, както разпространение на препоръки сред деца, родители, преподаватели, политици, бизнес и обществени организации за безопасност в мрежата и призовава гражданите си да подкрепят кампанията, като споделят публикуваните препоръки в училище, на работа и сред приятелите. Интересен факт е, че се дават инструкции как да популяризират материалите в своето обкръжение.

Австрия организира кампания в училищата

През този месец, за втора поредна година, Австрия ще проведе месец на активността за по-безопасен интернет.

Както и в предишни години, австрийските училища са поканени да отпразнуват Деня за безопасен интернет с различни, самостоятелно разработени дейности през целия месец. Участващите училища ще получат съответните спомагателни материали, за да бъдат подпомогнати в планираните от тях дейности и събития през този месец, включително примери от най-добрите практики, идеи за проекти и програми за уроци. Най-добрите практики за 2022 г. ще бъдат публикувани, като три от тях ще бъдат отличени. Също така ще бъдат публикувани и резултати от проучване на тема кибертормоз, проведено сред деца от 11 до 17 години в Австрия.

Кампанията е подкрепена от Федералното Министерство на образованието, науката и изследванията.

 

Ученици обсъждат насилието, дезинформацията и онлайн игритите

Централното събитие, с което България ще отбележи Международния ден за безопасен интернет, тази година ще се проведе онлайн.

То ще се излъчва на страницата на Центъра за безопасен интернет във фейсбук. Темите са подбрани от млади доброволци на възраст между 14 и 18 години от Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет.

Трите основни дискусионни панела, водени от младежите, ще бъдат посветени на онлайн насилието, дезинформацията в интернет и онлайн игрите.

Експерти и представители на различни държавни институции, IT компании и неправителствени организации, членовете на Обществения съвет към Центъра за безопасен интернет, както и младежи от различни мрежи и организации ще вземат участие в дискусиите.

По традиция Денят за безопасен интернет ще постави и началото на кампанията „Дни на медийната грамотност“ на Коалицията за медийна грамотност, съоснована от Центъра за безопасен интернет и на обща кампания с партньорски организации за Деня на розовата фланелка, посветена на превенция на насилието и тормоза в училище и онлайн.

Редица училища, библиотеки и общини в България вече готвят своя събития за отбелязване на Деня за безопасен интернет.

Копирано от standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *