Живка Маринова с живописни „Улици“ в галерия „Астри“

Живописни „Улици“ на Живка Маринова представя столичната галерия „Астри“ (ул. „Цар Самуил“ 34). Тя се открива с вернисаж на 8 март, от 17 до 20 ч., и ще може да се разгледа до 25 март, научи ДУМА от галеристката Вихра Пешева.
Ето какво споделя художничката Живка Маринова по повод новата си изложба:
В днешните времена на промени и нарушаване на привичния ни ритъм на живот едно от най-естествените неща е обръщането към себе си и вглеждането в най-близките мотиви от заобикалящата ни среда.
Градът, в който живеем – роден и обичан, запазващ до голяма степен своята характерна атмосфера, независимо от динамично разрастващите се нови райони и агресивното уплътняване и осъвременяване на отдавна съществуващите.

София. Отразена не непременно с нейните най-емблематични обекти, а моята – с местата, които обичам и винаги са ме интригували. София. Видяна през призмата на интимно-идиличния поглед на човек, който наблюдава нещо свое, близко и дълбоко познато. Независимо от закономерно настъпващите неизбежни промени, духът и излъчването на града ни се запазват, поне за този, който умее да го почувства.
Тази изложба е опит да предам своето вълнение от онези места, които познавам цял живот и въпреки, или точно заради това, представляват интерес за моите творчески търсения. Когато десетилетия наред минаваш по едни и същи пътища и съзерцаваш едни и същи картини, непременно започваш да обичаш и приемаш като… свои.
Навикът и ежедневните дейности обикновено ни правят слепи за всичко позитивно и красиво, което имаме около себе си. Устремът към целите и следването на задачите ни пречат да вдигнем поглед и забележим очарованието на… света и… живота. Повечето места промениха облика си в годините, но останаха интересни и вдъхновяващи. Обектите са навсякъде. Трябва само да отворим сетивата си.
В тези особени времена, когато всички сме на път да загубим вярата в доброто и надеждата за един по-светъл утрешен ден, предлагам своя опит за смяна на гледната точка. Не изместване на фокуса от важните за всички ни неща и събития, а един по-различен ъгъл, от който да погледнем наоколо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *