Президентът поиска от Института по роботика да изгради национален център, управляващ ресурсите от Космоса

Пред учените от Института по роботика към БАН, президентът Румен Радев присъства на представянето на Център за компетентност „Квантови комуникации и интелигентни системи за сигурност и управление на риска“, реализиран по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Учените по Института по роботика представиха Националния план на България за квантова комуникационна инфраструктура.

В словото си пред тях Радев поиска съдействие за изграждане на модерен център, който да следи за използването на всички ресурси на страната ни от Космоса. Идеята на президента не е нова, но днес той официално обяви, че учените могат да съдействат за изграждане на такъв център, за който са заложени „немалко средства“.

„Не виждам министерство, което да няма нужда от спешна информация, дори и бизнес. Касае се за непрекъснат мониторинг на всички екологични процеси – въздух, води, почва. Не само лозунги от трибуната на НС, искаме чиста вода и храна – трябва да се създава системата, алгоритмите и хората, които да осигуряват тази информация, отнасящо се до незаконно изсичане на гори, урбанизационни системи„, поясни той.

По думите на Радев това трябва да е национален център, работещ денонощно с комуникационни системи, който да може по интелигентен начин да управлява всички ресурси. Така виждам аз бъдещето, посочи той.

Държавният глава похвали учените от Института по роботика, че са оползотворили европейските средства по най-интелигентния начин. „Бъдещето е за държави, които се стремят към високи амбиции, а вашият център има високо ниво на амбиции“, каза той.

Информацията е ключов фактор, този, който успее да предава голям обем по-възможно най-бързия начин с висока степен на защита, ще владее и бъдещето. България е страна с ограничени ресурси – финансови и най-вече човешки, вашият принос за високотехнологичното производство, иновации и икономика с високо ДДС е голяма подкрепа за решаване на демографския проблем. Това е начинът, това е пътят, добави Радев.

Той отново се възмути, че страната ни няма план за управление при кризи по повод войната в Украйна и по този повод е провел среща с премиера и министрите в петък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *