Как да извадим кърлеж?

В този период от годината започва нашествието на кърлежи из градските паркове и градини, а публикации свързани с гадините вече заливат социалните мрежи.

„При по-влажна пролет, когато избуява растителността, се създават перфектните условия за развитието им. Никой не може да каже колко точно са ухапаните от кърлежи, но ежедневно има десетки“ разказва главният държавен здравен инспектор – д-р Ангел Кунчев.

Все пак, да знаем как да реагираме правилно, може да ни спести доста главоболия и ходене при доктори. Затова лекарите дават няколко основни съвета как да реагираме при ухапване от кърлеж:

Не го заливайте с олио, защото това ще задави кърлежа и може да повърне заразена кръв във вашата система. Това може да доведе до инфекции и заразяване с лаймска болест.

Не го стискайте или усуквайте, за да не върне заразената кръв във вашата система.

Вадете кърлежите само с пинсети, като трябва да захванете кърлежа стабилно за мястото, където той се е захванал за кожата ви. Издърпайте го право нагоре, както е показано във видеото долу.

Може да си закупите специална пинсета за кърлежи, която се продава в зоомагазините и някои аптеки и струва между 2 и 5 лева.

Ако след премахването мястото е силно зачервено и имате съмнения, че има проблем, може да запазите кърлежа в буркан и да го занесете при посещение при доктор. Ако смятате, че сте добре, след премахването изгорете кърлежа, за да не се разнасят зарази.

Във видеото може да видите техниката за премахване на кърлежи с пинсета:

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *