Първо издание на „Великият Гетсби“ си търси собственик срещу 360 хил. долара

Собствениците на някое старо копие на „Великият Гетсби“ в САЩ трябва добре да прегледат от коя година е изданието, защото, както се оказва, може да струва цяло състояние.

Великият Гетсби“ се смята, от колекционерска гледна точка, за американски роман номер едно за колекциониране“, казва базираният в Лондон продавач на редки книги Питър Харингтън. „Голяма част от този интерес е свързан с подвързията – много хора явно отчаяно я искат“, посочва той.

Харингтън скоро ще предложи първо издание на книгата от 1925 г., смятана за шедьовър на Ф. Скот Фицджералд, на Международния панаир на антикварни книги в Ню Йорк, който се провежда по-късно този месец, пише Bloomberg.

Книгата на Харингтън е оценявана на 275 хил. паунда (около 360 хил. долара), което я поставя в горния край на процъфтяващия колекционерски пазар. „Истината е, че блокадите и целият този период бяха много благосклонни към пазара на редки книги“, казва продавачът.

Определяне на стойността

Подобно на повечето книги изданията на „Великият Гетсби“ се оценят въз основа на сравнително строги критерии: кога е отпечатана книгата, състоянието на подвързията и части от книгата или подвързията, които са увредени и/или възстановени.

Първото издание има 20 870 копия. Най-лесният начин да се определи дали една книга е от тази партида – освен да се разглежда вътрешността на корицата – е проверка на грешки, които в последвалите издания са били коригирани.

Един от знаците на първото издание е грешка в самата подвързия, където името на главния герой е изписано с малка буква.

Прецедент на пазара

Въпросното копие „просто е стояло на нечий рафт, в кутия и непоглеждано от Бог знае колко време“, казва Харингтън.

Цената от 360 хил. долара, макар и доста висока, вече има прецедент. През 2014 г. невъзстановявано първо издание с няколко малки обелвания на подвързията бе обявено на търг в Sotheby’s с оценка от 250 хил. до 350 хил. долара и бе продадено за 377 хил. долара.

Наскоро подписано първо издание с известни проблеми в състояние бе продадено от Heritage Auctions в Ню Йорк за 162 500 долара. През 2009 г. първо издание бе продадено от Bonham за 180 хил. долара.

Харингтън казва, че има колекционери на Гетсби от цял свят, но ще занесе копието в Ню Йорк, надявайки се да го продаде на американец. „Определено има някои кандидати да го купят на пазара“, казва той. „Просто трябва да го видят“, допълва Харингтън.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *