Българска музика ще звучи във Виена

Дългоочакваният гастрол на Софийската филхармония в Златната зала на Музикферайн – Виена, ще се състои на 17 май. Гостуването, което трябваше да се осъществи през декември м.г., беше отложено заради локдауна в Австрия. Във вторник в най-престижната музикална зала в света ще прозвучат гротескната сюити „Бай Ганьо“ от Веселин Стоянов, Славянски танци 2 и 8 от Дворжак и Пета симфония от Чайковски, научи ДУМА от Кремена Николова-Флор, реклама и връзки с медиите на Софийска филхармония.
„Сюитата на Веселин Стоянов показва най-красивото от българската музика, съчетано с уникална оркестрация в духа на най-добрите европейски традиции от първата половина на XX век, като успява да съчетае наглед несъчетаеми неща – например във втората част – „Бай Ганьо във Виена“, виенският валс преминава по един майсторски завладяващ начин в неудържима ръченица. А изпълнената с тъга и носталгия последна част – „На село“, може да накара и най-коравосърдечния емигрант да пожелае да се завърне в родината“, споделя директорът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров, който е и диригент на концерта.
Гостуването в Музикферайн е резултат от изключително успешния концерт на Филхармонията през декември 2019 г. и е третото в историята на Националния оркестър.
И този път събитието е под патронажа на президента на Република България.

 

 

 

 

 

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *