Български дизайнери създадоха безплатен шрифт на кирилица за 24 май

Български дизайнери създадоха безплатен шрифт на кирилица по повод 24 май. Идеята се появява преди три месеца след разговори с Анита Рупова, която е дизайнер на новия шрифт, за липсата на достатъчно шрифтове на българска кирилица. Това разказаха пред Bloomberg TV Bulgaria Златина Петрова, основател на дизайн студио Brandly, и Александър Хинков, съосновател на Uspelite.bg.

„За нас важното бе да популяризираме българската кирилица. Колкото и да се гордеем с това, че ние сме дали пътя на азбуката, в България все още, когато създаваме текст на машина, когато пишем на компютър или мобилен телефон, доминират руските и украинските форми на кирилица“, разказа Петрова.

Една от причините е малкият брой на български дизайнери, които инвестират в български шрифтове и големите руски и украински пазари, които се явяват доминиращи.

Разликите с руската кирилица са в спецификата на изписване на буквите, а новият шрифт е вдъхновен от старобългарската кирилица, каза от своя страна Хинков.

„Той е изключително стилен и лек визуално като присъствие“, смята той.

Българската класическа форма на кирилица изглежда по-ръкописно, което се е изгубило като форма в машинните текстове. „Нашето желание беше да възпроизведем този произход“, допълни Петрова.

Новият шрифт „Азбуки“ ще бъде достъпен за свободна употреба и изтегляне от 24 май.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *