В Черно море се появи смарид

И тази година рибарите от Царево и Созопол хващат смарид и черноморска пъстърва, коментираха местни пред Еко Новини. До преди няколко години бяха изчезнали и никой не ги беше виждал. Това са риби, които обичат чисти води. Местни рибари твърдят, че след като са се появили значи морето е чисто.

Тази пролет в рибните ресторанти по Черноморието смаридът вече се предлага и е част от менюто. Повечето клиенти не знаят каква е  тази риба и за тях е  екзотика.

Но наличието на смарид и черноморска пъстърва потвърждава един факт, който от години будеше съмнение. Черно море става все по чисто. Явно екологичните ограничения, които се налагат в Европа дава резултат. Дунав също е по чист. Същото може би важи и за другите реки, които се вливат в Черно море. Най-големите замърсители са реките Днепър и Днестър. Те минават през големи селскостопански райони, носят торове и остатъчни продукти от промишленоста. Войната в Украйна, която започна на 24 февруари може би е една от причините тази пролет Черно море да е по чисто, защото много по-малко се сее и наторява.

Смаридът е риба ,която няма опасност да изчезне, тъй като е разпространена и в Средиземно море, има я и в океаните. Но на места, където водите са чисти. Същото важи и за черноморската пъстърва. Въпреки, че не е застрашен вид уловът и е толкова рядък, че е голям късмет ако се хване.

Чистите води за Черно море  са от изключителна важност. Сероводородният слой вече е достигнал почти 80 метра от повърхноста. Под него няма никакъв живот. До преди няколко десетилетия е бил 120 метра.

Обръщането на този процес е от изключителна важност за оцеляването и популацията на черноморските риби, ракообразни, мекотели и бозайници.

Увеличената популация на делфините и рибните пасажи също потвърждава, че може би Черно море ще бъде спасено и запазено за поколенията. Но все пак това е процес, който ще отнеме десетилетия.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *