Колко струва Бъкингамският дворец – 1,3 млрд. паунда на нажежения жилищен пазар

Ако искате да живеете като царе, ще за ви нужни 1,3 млрд. паунда (1,6 млрд. долара) само за Бъкингамския дворец, пише Bloomberg.

Толкова би струвал замъкът в Лондон със 775 стаи, ако беше обявен за продажба, показва ново изследване на компанията McCarthy Stone. Това е със 100 млн. паунда повече от началото на пандемията, тъй като британската монархия също се възползва от нажежения жилищен пазар.

Общата стойност на имотите в портфейла на британското кралско семейство, който включва замъци и вили в цялата страна, е достигнала 3,7 млрд. паунда през 2022 г., сочат изчисленията на компанията. Това е с 460 млн. паунда повече от 2019 г. насам.

Десетцифрена сума за жилище в Лондон изглежда малко солена. McCarthy Stone изчислява също, че Бъкингамският дворец може да бъде отдаван под наем за 2,6 млн. паунда на месец, ако кралското семейство пожелае наематели.

Тези изчисления се основават на преглед на размера, броя на стаите и локацията на всеки имот.

Не че е вероятно някой от разгледаните имоти да бъде обявен някога за отдаване под наем. Кралските дворци не са частни имоти на династията Уиндзор. Те са собственост на Обединеното кралство и са държани в тръстов фонд за бъдещите поколения.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *