Aмериканска компания създаде фалшива пържола от CO2

Базираната в Калифорния стартираща компания Air Protein разработи алтернатива на месото, наречена Air Meat, която се прави с помощта на микроби, превръщащи рециклирания въглероден диоксид в протеин.

Описван от Air Protein като „месото на утрешния ден“, Air Meat е проектиран да възпроизведе вкуса и текстурата на истински месни продукти, като например пържола.

Докато говеждото месо генерира 70 килограма емисии парникови газове за всеки произведен килограм, като същевременно причинява широко разпространено обезлесяване, основателят на Air Protein Лиза Дайсън твърди, че производството на протеини отделя много по-малко въглерод и не изисква земя или животни.

По думите й основната им визия е да изградят първата компания за производство на месо с отрицателен въглероден отпечатък.

Air Protein е сред редица компании, включително базираната във Финландия Solar Foods, които произвеждат заместители на месо и млечни продукти от уловени емисии в опит да смекчат въздействието на селското стопанство върху климата.

Процесът на Air Protein обаче използва CO2, уловен от фабрики, а не от атмосферата. В бъдеще компанията планира да използва устройства за директно улавяне на CO2 от въздуха.

Независимо от това откъде идва, въглеродът, съдържащ се в пържолата, в крайна сметка влиза отново в атмосферата, след като бъде изяден, тъй като потребителят го издишва като въглероден диоксид.

Това означава, че месната алтернатива на Air Protein не намалява директно концентрацията на CO2. Вместо това Дайсън казва, че неговият климатичен потенциал се крие в избягването на емисии и използване на ресурси другаде.

Air Meat е разработен с помощта на изследване за превръщане на въглеродния диоксид в храна за космически пътувания, проведено от НАСА през 60-те години на миналия век. Air Protein използва същия процес в своето производствено съоръжение –  микробите се отглеждат в биореактори, захранвани от слънчева и вятърна енергия, водород, кислород и уловени индустриални емисии.

След това протеинът се пречиства и изсушава, което води до „пълно с протеини брашно“, наречено Air Protein. Компанията оприличава процеса на ферментация на кисело мляко, сирене или бира.

След създаването на Air Protein, съставките и ароматите се добавят към сместа, за да я придадат на вкус и усещане като традиционно говеждо месо, въпреки че рецептата може да бъде съобразена с пилешко, свинско или морски дарове.

Според Дайсън създаването на алтернатива, която ще се хареса и на месоядните, е основното предизвикателство. В момента компанията усъвършенства как да направи своите продукти подобни на традиционните меса на рафтовете в супермаркетите. Това включва експериментиране с различни масла и хранителни вещества за промяна на вкуса и аромата.

Дайсън твърди, че полученото алтернативно месо носи допълнителни ползи за здравето, в сравнение с животинското месо.

„Веществото няма соя, хормони, пестициди, хербициди или генетично модифицирани организми“, казва тя. „То съдържа повече протеин на килограм от всеки друг източник на месо и е богато на витамини, минерали и аминокиселини.

Компанията майка на Air Protein – Kiverdi, има повече от 50 патента, издадени или предстоящи за своята технология и в момента работи върху увеличаване на производството на протеина на въздушна основа, за да направи продукта наличен в търговската мрежа.

Air Meat идва в отговор на повишаващата се консумация на месо. Селското и горското стопанство съставляват около 24% от глобалните емисии на парникови газове и се предвижда те да нараснат с 80% до 2050 г., тъй като търсенето на месо и млечни продукти се увеличава.

Междувременно, доклад на Междуправителствената група по изменение на климата от август 2021 г. заключи, че въпреки че въглеродният диоксид е най-важният фактор за глобалното затопляне, причинено от човека, метанът е следващият по значимост.

Кравите и други преживни животни са най-големият източник на метан, който представлява около една четвърт от емисиите.

Поради нарастващите опасения за околната среда относно масовото животновъдство и неговото въздействие върху планетата, все повече компании се надпреварват да разработват алтернативи на месо.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *