Инвестиционното поведение и уроците за последната година

Измина повече от една година, откакто фондовите пазари се срещнаха с COVID-19. От 19 февруари до 20 март 2020 г. – период от 22 търговски дни – S&P 500 се понижи с 30%, което беше най-бързият спад за всички времена. Трудно е да се опише колко драматичен беше този пазарен момент или колко голяма паника се усещаше във въздуха.

За пазарите 20 март беше решаващият преломен момент – S&P 500 достигна дъното в рамките на деня от 2191 пункта на следващия търговски ден. Отне пет месеца, за да се възстановят първоначалните загуби от COVID-19 за пазарите, а индексите да започнат да достигат нови рекордни върхове.

Към средата на март 2021 г. S&P 500 се приближаваше почти до 4 хил. пункта, приближавайки се до 100% ръст в сравнение с дъното по време на началото на кризата. Към днешна дата широкият измерител на Wall Street се търгува близо до 4 160 пункта.

„2020 година беше най-добрата книга за инвестиционни уроци“, коментират анализатори, цитирани от Forbes, които наистина казват, че може да се напише цяла книга за пазара и пандемията. Има много неща, от които борсовите участници могат да си вземат като уроци опоследните 12 месеца като списанието откроява най-важните от тях.

Техниката: „купуваш и задържаш“ – работеше

Получихме окончателното потвърждение на това, което финансистите наричат „златното правило за инвестиране“ – покупка и задържане. Вашата цел като инвеститор трябва да бъде да намерите висококачествени компании и да ги задържите възможно най-дълго.

„Ако не сте готови да притежавате акции в продължение на 10 години, дори не мислете да ги притежавате за 10 минути“, пише легендарният инвеститор Уорън Бъфет в известното си писмо от 1996 г. до акционерите на Berkshire Hathaway. Това предполага да сте с една компания през трудни времена в краткосрочен план с поглед в дългосрочен план.

Едва ли би могло да има по-полезен съвет от този – доста често най-добрата стратегия е да не се прави нищо.

Ако бяхте продали в дъното на скорошния мечи пазар, щяхте да осребрите на ниво за S&P 500 от 2016 г. и след това да се изправите пред трудната задача да определите кога да влезете отново на пазара. Вероятно щяхте да сте пропуснали поне някакви печалби от възстановяването. Ако запазите стратегията си стабилна обаче, без усилие, ще се възползвате от цялата възвръщаемост.

Техника: Лимитиране на печалба/загуба при резки движения

Що се отнася до анализа на фондовия пазар, изглежда, че всички винаги очакват този път да бъде различен. Тази техника се прилага при паника и резки движения на пазара.

Този страх се прояви по „наистина интересен“ начин в ранните дни на пандемията, отбелязва Пол Милър, базиран в Ню Йорк дипломиран експерт-счетоводител. „Първоначалният резултат е, че повечето пазарни участници са били парализирани и са продавали неправилно, а след това са влизали с пари и са оставали парализирани“, казва той.

Тези, които направиха това, разбира се, в крайна сметка загубиха и пропуснаха голяма част от тази почти 100% печалба от март миналата година. Но много хора изпаднаха в паника и заеха дефанзивен подход. Можете дори да кажете, че Уорън Бъфет е изпаднал в паника. Той продаде всичките си авиокомпании. И сега вероятно съжалява. От перспективата на настоящия момент е лесно да се каже „Беше грешка“, но в случай, че пазарът не се беше възстановил или не толкова бързо, тази техника може и да не е губеща, а напротив.

На фона на целия шум от волатилността на пазара може да бъде изкушаващо да се опитате да изчакате „най-доброто“ време, когато пазарът се е успокоил и е в постоянна възходяща траектория. Въпреки че може да не изглежда така, тази инерция сама по себе си може да бъде грешка.

„Не чакайте“, казват специалистите. Най-доброто време да започнете да инвестирате винаги е сега. Хората често чакат нещо… „Ще инвестирам, когато нещата се уталожат“… „Ще инвестирам, когато ваксината пристигне.“..

И големият пример за това очевидно е почти удвояването на инвестициите, осъществени от март 2020 г. до март 2021 г., като през последната една година почти всеки месец, който отлагате инвестиция, ще ви струва скъпо.

Накратко, „Спрете да играете тази игра, ако сте толкова песимистични“, казват анализаторите. Казано по друг начин, използвайки думи на Уорън Бъфет: „Фондовата борса е устройство за прехвърляне на пари от нетърпеливия към търпеливия“.

„Имаше много кратък период, може би 60 дни, когато хората бяха стресирани,“ казват анализаторите. Първите спадове, свързани с COVID-19 на пазара датират едва от около 1 февруари 2020 г. Така че финансовата болка, макар и остра, беше краткотрайна.

Това може да е помогнало на хората да не реагират прекалено, а и всъщност реално нямаше време за това.

Фактът, че разпродажбата се случи толкова бързо, беше положителен. Клиентите видяха въздействието на кризата в месечните си отчети за март, макар че пазарът вече беше започнал да се възстановява. Когато хората видят това за по-дълъг период, ситуацията се отразява зле психически на инвеститорите повече, отколкото бързите сривове.

Повечето инвеститори запазиха самообладание пред мечките

Това „добре възпитано“ явление не се ограничаваше само до малцина. Миналата година Vanguard публикува проучване, което показва, че инвеститорите му до голяма степен са запазили самообладание пред мечия пазар на COVID-19.

„По-малко от 1% от домакинствата напълно са изоставили акциите по време на спада“ през първата половина на 2020 г.. Като крайният резултат от промените в портфейла и пазара беше умерено намаляване на средното разпределение на собствения капитал на домакинствата (от 63% на 62%).

Така „падащия асансьор“ на пазара при COVID-19 силно се различаваше от рецесиите, които удариха след избухването на dot-com и жилищните балони. След тези две събития пазарите страдаха с години. Може да е по-трудно да се запази надеждата, че пазарът ще се възстанови, когато загубите са постепенни, а опитите за възстановяване продължат дълго.

Това е Tech’s Moment

Има и специфични уроци, които научихме – технологиите наистина движат бъдещето и повечето инвеститори бяха разумни и предвидливи да заложат на тях. През 2020 г. технологичният Nasdaq 100 изпревари S&P 500 с около 30 процентни пункта (+ 48,9% срещу + 18,4%).

И дори когато си мислите, че е твърде късно да инвестирате в технологичен любимец, това може да не е така. Помислете за това: Ако сте имали късмет или интелигентност и сте закупили акции на Zoom на стойност 1000 щатски долара на 31 януари 2020 г. за около 76 долара на акция, днес ще имате около 4 200 долара (това е около 330 долара на акция). Това е страхотна възвръщаемост.

Но ако сте изчакали до края на март, по това време всички, които познавате, изведнъж започнаха да използват Zoom поне по няколко часа на ден. Твърде късно? Едва ли. От тогава цената се повиши до около 150 долара на акция, така че досега щяхте да имате печалба от около 2150 долара.

Ако искате да се позиционирате, за да се възползвате от някакво широко икономическо възстановяване, без да избирате отделни акции, потърсете индекс или борсово търгуван фонд (ETF), който проследява представянето на цялата икономика или определен сектор като технологичния.

Спешните фондове – имаха ли своята роля и на капиталовия пазар

Ако не друго, то COVID-19 доказа важността на наличието на спешен фонд.

Проучванията показват, че приблизително половината от американците нямат достатъчно спестявания, за да платят за изненадващи разходи от 1000 долара, без да заемат пари. Спестителите? Много от тях взеха правителствените си стимули и ги инвестираха.

Envestnet Yodlee, компания за  анализ и обобщаване на финансови  данни, отбелязва, че хората, които  търгуват с акции, са увеличили активността си от 50% на 90%, независимо от размера на дохода. При хората с по-ниските доходи се отчита по-голямо увеличение.

Затова трябва да пестиш като песимист и да инвестираш като оптимист, казват финансистите. По този начин сте подготвени, ако в краткосрочен план настъпят тежки времена и когато имате нужда от пари в по-късен етап от живота си.

Ако обмисляте да започнете да инвестирате на капиталовия пазар, може да разгледате и услугата „Инвестиции и пазари“ на „УниКредит Булбанк“, налична в онлайн банкирането им.

Тази функционалност предоставя възможност за дистанционно подаване на поръчки за покупка или продажба на ценни книжа през активен профил в услугата за онлайн банкиране „Булбанк Онлайн“. Платформата за търговия с ценни книжа дава предимството да може да се вземе самостоятелно информирано решение за това кога, какво и на каква цена да купите или продадете. Освен това, имате възможност за сравнение на цените и разполагате с бърз и лесен достъп до актуална информация за ценните книжа, търгувани на Българска фондова борса.

Можете да подадете пазарна и/или лимитирана поръчка. За Българска Фондова Борса (БФБ) можете да подадете и поръчка айсберг.

Услугата може да се ползва от местни и чуждестранни физически и юридически лица, клиенти на УниКредит Булбанк.
За целта, следва да имате активен профил в „Булбанк Онлайн“  и да посетите еднократно филиал на банката, за да подпишете необходимите документи за услугата „Търговия с ценни книжа“ през „Булбанк Онлайн“.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *