Пламен Николов:Светът е влюбен в българското розово масло

/КРОСС/ В края на пролетта е времето, в което цялата розова долина ухае приятно. Ценният розов цвят се прибира от градините и поема по дългия път към пазара на етерични масла.

В разгара на сезона в дестилерията кипи неуморен труд от зори до мрак. Чувал след чувал розовият цвят напуска полетата в долината и поема по дългия път към световния пазар. И съвсем не е местен патриотизъм това, че целият свят е удивен от неговите качества.

„Хората са ми казвали, че нашето масло е като Ролс-ройса в маслата. Останалите са като разумни немски автомобили, но нашето е най-добро“, казва Пламен Николов, изп. директор на дестилерия за розово масло.

Николов управлява бутикова дестилерия, разположена в сърцето на розовата долина. Съвсем близо до Казанлък високотехнологичният цикъл работи на пълни обороти и поема тонове розов цвят.

Рано през май фермерите броят пъпките на всяко растение, за да определят колко дълъг ще е сезонът на брането.

„Колкото пъпки има – например 16 – толкова дни се очаква да береш. Всяка пъпка се отваря за един ден“, обяснява Николов.

Така от розовите градини в региона всеки ден идват стотици чували с цвят. Познавачите веднага могат да посочат качествената суровина.

„Влагата стимулира маслото в суровина. Ако цветът е сух, в него няма масло“, поясни експертът.

Оттук цветовете продължават към 4 огромни дестилационни апарата. Преди казаните обаче розовата суровина преминава по специално проектирана лента под зоркия поглед на човешкото око. И най-незначителният примес би могъл да унищожи цялата продукция.

„Ако е камък, може да създаде проблем на техниката. Попадат забравени дрехи или други замърсители, които съдържат някакви химични елементи. По този начин се компрометира маслото за целия ден“, обясни Иван Каракерезов, технически директор на дестилерия за розово масло.

Същинската дестилация е позната на човечеството от векове. Във всеки казан се варят над 5 кубични метра вода и розов цвят. Самото розово масло се извлича чрез изпаренията. Парата се охлажда и концентрира.

Само за 1 килограм розово масло са необходими около 4 тона цвят.

Светът е влюбен в българското розово масло. Но самият аромат е само малка част от ценните му качества. В парфюмерията го търсят, заради способността му да задържа други аромати и бавно да ги отделя. Широко приложение маслото от рози има и в ароматерапията.

Почти 100% от полученото у нас масло заминава извън страната, за да разнася надлъж и нашир традициите и аромата на очарователната розова долина

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *