Собственикът на къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина иска да я възстанови

Намерение за възстановяване на къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина обяви акционерното дружество „Парк Мария Луиза“.

Идеята е къпалнята да бъде възстановена в реалните ѝ граници, а още другата седмица ще бъде внесено заявление за виза за проектиране, съобщи Тодор Тодоров, директор „Нови проекти“ в дружеството „Парк Мария Луиза“. „Надяваме се до няколко месеца да ни бъде издадена“, допълни той.

Сегашното окаяно състояние на къпалнята, която е затворена от 16 години, беше показано по време на презентационен тур за журналисти.

Другата седмица оградата на комплекса трябва да бъде преместена, за да отговаря на реалните граници на имота, каза Тодоров. Стойността на инвестицията щяла да стане ясна, след като бъде издадена виза за проектиране, допълни той.

 

Къпалнята „Мария Луиза“, която е с площ от 35 300 кв. м, съществува между 1938 и 1983 г. и е проектирана от арх. Борис Далчев, брат на писателя Атанас Далчев. За времето си тя е била най-големият градски плувен комплекс на Балканите с капацитет от 5 хил. души, четири басейна, кафе-ресторанти.

През 1983 г. България е избрана за домакин на Европейско първенство по плувни спортове и е взето решение съществуващата къпалня да се разруши, а на нейно място се появяват плувните басейни, които съществуват и до днес. В следващите години се изграждат трибуни и кула за скокове.

След 1989 г. обаче капацитетът на комплекс „Мария Луиза“ намалява и той постепенно е занемарен, а през 2005 г. къпалнята е окончателно затворена.

 

Арх. Невена Русева, директор проекти в проектантско бюро ДЕСЕТ, което е наето за възстановяване на къпалнята, посочи, че целта е тя да бъде възстановена и да се запази плувният комплекс.

„Има констатирани тежки конструктивни нарушения – на трибуната, кулата за високи скокове, има доста части от сградата, които са си направо опасни“, обясни арх. Русева.

 

Двете подземни нива на къпалнята ще могат да се използват за спа център, съблекални и други развлекателни центрове, допълни тя. Предвидено е също парковата част на комплекса да се отвори към Борисовата градина, ще има алеи, детски площадки, фонтани и чешми.

„Комплексът ще може да се използва и от професионални спортисти. Ще запазим условията за провеждане на състезания“, каза арх. Русева.

Столична община е миноритарен собственик в „Парк Мария Луиза“ АД от 2003 г. насам чрез общинското дружество „Софийски имоти“, което има 41,96% от собствеността. Останалата част е поделена между фирмите „Карплеон“ ЕООД и „Юромарк асет мениджмънт“ ООД. Последната е свързвана с бизнесмена Румен Гайтански.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *