Строят улици и велоалеи с опасни минни отпадъци

Автор   Нина Александрова

Здравето на хората е изложено на риск заради използването на минни отпадъци от панагюрския рудник “Влайков връх”. Те се използват при строителството на улици, велоалеи и дори училищен двор в Пловдивско и Пазарджишко. Отпадъците съдържат висока концентрация на отровни окиси, манган, кадмий и др. 5 години фирма продава тези материали на изпълнителите на обекти в района, въпреки че са държавна собственост и не подлежат на продажба. За всичко това алармира депутатът Александър Дунчев в профила си във Facebook. От поста му става ясно, че три министерства не могат да излязат с единна позиция колко редно е ползването на минните отпадъци за инертни материали.

“Отговорите са изумителни, противоречащи си, но и изключително индикативни кой защитава здравето на хората и кой защитава интересите на “мафията”, коментира по повод получената информация от ведомствата Дунчев.

Според становище на екоминистерството минните отпадъци са опасни за здравето на хората. Ведомството цитира становище от 2021 г. на Минно-геоложкия университет, че пробите са киселинно генериращи, следователно не могат да се класифицират като инертни. “Всички намерения за ползването на отпадъците като инертни материали са спрени с актове и подложени на незавършени процедури по ОВОС от РИОСВ. Машините за добив на инертните материали от минните отпадъци са периодично пломбирани от РИОСВ и МОСВ, но пломбите са премахвани от нарушителите”, разказва Дунчев.

Министерството на енергетиката е одобрило план за използването им като инертни материали, и то без задължително решение по ОВОС.

Министерството на икономиката и индустрията в два отговора до Дунчев се разграничава изцяло от проблема, прехвърляйки го на министерството на енергетиката. Според ведомството на Корнелия Нинова енергийното министерство вече е казало, че отпадъците са чисти и могат да се ползват за строителни материали, а след като веднъж са продадени, те вече нямат и нищо общо с нейното ведомство.

“Минните отпадъци са токсични, защото съдържат манган, кадмий и сяра и при дъжд сярата разтваря мангана и кадмия, а след дъжда остава токсичен прах, който при вдишване причинява рак. Становището на частните лаборатории е опровергано от Минно-Геоложкия Университет, но това явно не вълнува 2 от 3 министерства”, коментира Дунчев.

Той изтъква, че държавната фирма “Панагюрски мини” към МИИ е продавала 5 години и продължава да продава тези минни отпадъци на две фирми, които са ги използвали не само за настилане на улици в селата, но и при други строежи като велоалеи в Пловдив и настилане на училищен двор в града.

“Новите министри можеха да попитат защо бившия зам-министър на енергетиката Ж. Станков (ГЕРБ) е одобрил плана за минните отпадъци от рудника на 13.12.16 г. без задължителна ОВОС и защо този план все още не е спрян? И защо бившият директор на РИОСВ Пловдив Ст. Шилев (ГЕРБ) е обявил видимо токсичните отпадъци за безвредни, за да се допусне с тях да бъдат настлани улици в 15 села на община Марица (ГЕРБ), а в Община Стамболийски (също ГЕРБ) да бъдат струпани пред читалището на с. Ново село за ремонт на градинка?”, пита депутатът.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *