Защо министерство на екологията спира проект за глемпинг зад плажа Алепу?

Районната инспекция по околна среда и водите, която е структура към МОСВ, е забранила издигането на 15 палатки тип глемпинг на плажа Алепу. На частен имот в регулация, фирмата, чийто собственик е бивш тежководолаз, работил в Норвегия, има разрешение от община Созопол да сложи 15  дървени скари без изливане на бетон и желязо.

Върху скарите ще се издигнат  палатки с размери 3 на 3 метра. Ще имат две легла, лампи и контакти за зареждане на телефони и компютри. Баните и тоалетните ще са общи. Няма бъдат засегнати нито дюни, нито местообитания.

Глемпингът (или луксозна палатка) е почивката на 21 век и новото поколение. Без да се засяга природата се създават чудесни условия за дива почивка, в случая близо до морският бряг. Палатките са поставят на скари, които по никакъв начин не засягат природата. Глемпингът е разпространен по целия свят, като обикновено подобни проекти се осъществяват близо до или в защитени зони и паркове, заради факта, че не увреждат флората и фауната.

По Черноморието глемпинг има само в къмпинг Гардения до Лозенец , към който има огромен интерес.

Както винаги се случва в България, всяко едно добро намерение се блокира. Този път отново от еколози, които плашат в социалните, че на мястото ще се строи или ще се унищожава природа, а телевизиите вече гръмко отразиха случая.

Сегашното ръководството на МОСВ  е съставено от екоактивисти. Техните поддръжници протестират срещу всичко, с което нямат общо. Няма значение дали става въпрос за еко къмпинг, пречиствателна станция или тренировките на национали по река.

В цялостната си дейност досега зелените активисти в България са твърдели, че по Черноморието трябва да се спре бетонирането и строителството на огромни хотели. Винаги са твърдели, че са необходими повече къмпинги и подобни проекти, които да съществуват съвместно с природата.

Сега обаче, когато някой, извън техния кръг, иска да прави нещо наистина екологично и иновативно, то зелените от министерство на екологията са против. Искат инвеститора да прави екологична оценка, която е обжалваема на две инстанции в съда. С една дума проектът най-вероятно няма да се осъществи, тъй като кръгът Сандов-Белев му е вдигнал мерник.

И в този случай се вижда двойния стандарт на МОСВ, наложен от министъра Борислав Сандов. За отглеждане на муха войник в квартал Лозен на София, която е инвазивен и генномодифициран вид, какъвто изобщо не е ясно дали е законно да бъде отглеждан в България, съгласно Закона за генетично модифицирани организми, вицепремиерът по климата Сандов е допуснал да не се прави екооценка и продължава да отказва назначаването й. В случая с глемпинга, където никой не уврежда околната среда, се иска задължително оценка. За приятели може, но за обикновени граждани не.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *