Защо министерство на екологията спира проект за глемпинг зад плажа Алепу?

Районната инспекция по околна среда и водите, която е структура към МОСВ, е забранила издигането на 15 палатки тип глемпинг на плажа Алепу. На частен имот в регулация, фирмата, чийто собственик е бивш тежководолаз, работил в Норвегия, има разрешение от община Созопол да сложи 15  дървени скари без изливане на бетон и желязо.

Върху скарите ще се издигнат  палатки с размери 3 на 3 метра. Ще имат две легла, лампи и контакти за зареждане на телефони и компютри. Баните и тоалетните ще са общи. Няма бъдат засегнати нито дюни, нито местообитания.

Глемпингът (или луксозна палатка) е почивката на 21 век и новото поколение. Без да се засяга природата се създават чудесни условия за дива почивка, в случая близо до морският бряг. Палатките са поставят на скари, които по никакъв начин не засягат природата. Глемпингът е разпространен по целия свят, като обикновено подобни проекти се осъществяват близо до или в защитени зони и паркове, заради факта, че не увреждат флората и фауната.

По Черноморието глемпинг има само в къмпинг Гардения до Лозенец , към който има огромен интерес.

Както винаги се случва в България, всяко едно добро намерение се блокира. Този път отново от еколози, които плашат в социалните, че на мястото ще се строи или ще се унищожава природа, а телевизиите вече гръмко отразиха случая.

Сегашното ръководството на МОСВ  е съставено от екоактивисти. Техните поддръжници протестират срещу всичко, с което нямат общо. Няма значение дали става въпрос за еко къмпинг, пречиствателна станция или тренировките на национали по река.

В цялостната си дейност досега зелените активисти в България са твърдели, че по Черноморието трябва да се спре бетонирането и строителството на огромни хотели. Винаги са твърдели, че са необходими повече къмпинги и подобни проекти, които да съществуват съвместно с природата.

Сега обаче, когато някой, извън техния кръг, иска да прави нещо наистина екологично и иновативно, то зелените от министерство на екологията са против. Искат инвеститора да прави екологична оценка, която е обжалваема на две инстанции в съда. С една дума проектът най-вероятно няма да се осъществи, тъй като кръгът Сандов-Белев му е вдигнал мерник.

И в този случай се вижда двойния стандарт на МОСВ, наложен от министъра Борислав Сандов. За отглеждане на муха войник в квартал Лозен на София, която е инвазивен и генномодифициран вид, какъвто изобщо не е ясно дали е законно да бъде отглеждан в България, съгласно Закона за генетично модифицирани организми, вицепремиерът по климата Сандов е допуснал да не се прави екооценка и продължава да отказва назначаването й. В случая с глемпинга, където никой не уврежда околната среда, се иска задължително оценка. За приятели може, но за обикновени граждани не.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.