„Солинария“ се завръща на сцените в Созопол

„Солинария“ – фестивалът на младите, се завръща на сцените в Созопол с поредица от концерти на най-горещите млади имена на българската класическа и джаз сцена. Форумът открива музикалните си вечери на 11 юли с концерт на проф. Лилия Бояджиева (пиано) и Ангелина Абаджиева (цигулка). Изтъкнатите музикантки са и менторите на майсторските класове по пиано и цигулка, които ще се проведат от 11 до 20 юли и ще завършат с концерт в зала „Арт Сол“, на който учениците ще демонстрират своя напредък, научи ДУМА от Кремена Николова-Флор, реклама и връзки с медиите.
Единственият българин, печелил престижния конкурс „Феручо Бузони“ – Емануил Иванов, ще дебютира на „Солинария“ на 21 юли. На откритата сцена на фестивала той ще представи виртуозна програма с творби на Лудвиг ван Бетовен, Александър Скрябин, Алексис Вайсенберг, Феручо Бузони и Ференц Лист. Младият български пианист се утвърди на международната сцена, след като спечели поредица от големи международни конкурси – „Алесандро Казагранде“, „Скрябин-Рахманинов“, „Павел Серебряков“, „Лист-Барток“, „Млади виртуози“, „Дину Липати“ и др.
„Солинария“ посреща на 22 юли на своята сцена Underground Cello Quartet. Атанас Кръстев, Виктор Трайков, Теодора Атанасова и Момчил Пандев създават първия български виолончелов квартет с амбицията да разчупят клишетата, без да правят компромиси с качеството. „В нашия репертоар бягаме от ефекта и комерсиалността, целта ни е да представим инструментални качества и особено – добър вкус“, казва водачът им Атанас Кръстев. За публиката в Созопол Underground Cello Quartet ще представи произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, Вилхелм Фитценхаген, Джoакино Росини, Георг Голтерман, Давид Попер, Исак Албенис и Астор Пиацола.
Вили Стоянов и музикантите от неговия бенд ще отдадат почит на именития композитор и дядо на Вили – Йосиф Цанков. Инструменталните пиеси за биг бенд и соло тромбон по музика на Йосиф Цанков ще звучат на откритата сцена на „Солинария“ на 23 юли. Програмата включва „Приказка“, „Когато луната изплува“, „Под жълтите листа на старата липа“ в специални аранжименти в стилистиката на предпочитаната от по-младото поколение „боса-нова“.
Фестивалът „Солинария“ е създаден през 2021 г. в Созопол. Неговата основна цел е да подкрепя младите музиканти в пътя им на израстване. В рамките на форума се провеждат майсторски класове  по цигулка и пиано. През 2022 г. се състоя и първият конкурс за пианисти, който предизвика голям интерес сред млади дарования от целия свят. Артистичен директор на фестивала е пианистката Гергана Несторова.

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *