Тежката битка на Великобритания с икономическата болка

Едно от основните предимства на Обединеното кралство винаги е било неговата търговска география – между Северна Америка и континентална Европа. Но в момента Великобритания получава най-лошото и от двата свята, пише Financial Times в редакционен коментар.

Както Андрю Бейли, управител на Английската централна банка (АЦБ), предупреди наскоро, икономиката на Обединеното кралство „отслабва доста по-рано и повече от другите“. Страната ще се сблъска с „по-нататъшно ускоряване“ на инфлацията по-късно тази година – и проблемът с цените ще е „по-устойчив“.

 

Подобно на САЩ Великобритания имаше силен отскок след Covid. Но две години на натрупано търсене и променени вкусове бяха отприщени върху икономика, която се оказа неспособна да ги задоволи. Това подхрани бърз растеж, но несъответствието между търсене и предлагане генерира инфлационна топлина.

От Европа Обединеното кралство привнесе изложеност към особено неприятен енергиен ценови шок, до голяма степен причинен от войната на Русия в Украйна. Инфлацията на потребителските цени се ускори с 9,1% на годишна база през май. Голяма част от това се дължи на скока на разходите на домакинствата и транспорта – или, казано по друг начин: газ, електричество и бензин. Но високата инфлация в Обединеното кралство обхвана повечето стоки и услуги. АЦБ смята, че инфлацията вече се е вкоренила в корпоративната психология.

Има и някои специфично британски феномени: системата за енергийно регулиране – която включва тавани на потребителските тарифи – означава, че пълното въздействие на повишаването на цените на енергията все още не се усеща от домакинствата. Тази система ще инжектира допълнителна доза увеличения на цените през октомври, удължавайки периода на инфлационен натиск.

Обединеното кралство също така страда от особен натиск върху работната сила. Още около 380 хил. човека в трудоспособна възраст над 25 години напуснаха пазара на труда след пандемията – и много от тях трудно ще бъдат върнати. По-голямата част от нетния ръст идва от хора над 50 години, които напускат пазара на труда: те може да вярват, че са излезли за последен път.

Това в ограничена степен се отнася и за Brexit. Въпреки че работниците от държави извън ЕС продължават да пристигат в големи количества, Brexit намали способността за бързо привличане на работници от чужбина. Влошаването на търговската позиция на Великобритания продължава да натежава върху растежа. Слабостта на паунда направи скорошните ценови шокове по-болезнени. Британската валута е загубила повече от 10 процента от стойността си спрямо щатския долар тази година.

 

Елегантно решение на ситуацията няма. Обединеното кралство трябва да се подготви за възможността инфлацията да продължи да се ускорява – вероятно до двуцифрени проценти – месеци след като е започнала да се забавя другаде. Цената на енергията, влошаването на търговията, загубата на част от работниците – всичко това има една и съща последица: страната е по-бедна, отколкото е смятала, че ще бъде.

Това означава, че Великобритания трябва да сподели болката от приспособяването. Ключовият въпрос е как. За правителството на Обединеното кралство това също означава да обмисли какво ще стане, ако цените се покачат с една пета в рамките на три години. Това ще има последици за всичко – от прилагането на фискалните му правила до данъчните прагове и уреждането на заплатите в публичния сектор, както и за това как трябва да работят предпазните мрежи за най-нуждаещите се.

Задачата за АЦБ е трудна, но в някои отношения по-малко сложна. Централната банка трябва да затегне допълнително политиката, за да покаже решимостта си да закотви отново инфлационните очаквания по-близо до 2 процента. Възможно е АЦБ да направи твърде много и да отиде твърде далеч: калибрирането на правилното ниво на затягане ще изисква повече късмет, отколкото преценка. Тя може да отнеме твърде много от жизнеността на затруднената икономика на Великобритания. Но това не трябва да бъде критично безпокойство – би било възможно монетарната политика да се разхлаби бързо, ако е необходимо. В средносрочен план ситуацията ще бъде много по-лоша, ако Обединеното кралство се превърне в място, където хората не вярват, че валутата запазва покупателната си способност.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *