Росица Карамфилова: ОВОС на АМ Струма през Кресненското дефиле изтича през май 2023г.

„ОВОС(Оценката за въздействие на околната среда) на АМ Струма през Кресненското дефиле е действащ до 23 май 2023г.“ Това заяви в студиото на „Денят започва“ служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Причина за това е, че оценката, която е с валидност 5 години, е била обжалвана пред Върховния административен съд, а той се е произнесъл на 23.05.2018г.

Припомняме, че Еко Новини бе първата медия, която още преди три седмици разкри този факт.

Думите на Карамфилова опровергават лъжите на Борислав Саднов, който нееднократно е заявявал и продължава да твърди, че ОВОС на участъка изтича на 19.10.2022г., въпреки че по информация на Еко Новини, още преди месеци директорът на правна дирекция в Министерството на околната среда и водите, Михаела Доцова, лично е информирала ексминистъра за този казус.

Оценката за въздействие на околната среда на лот 3.2 от АМ Струма, именно участъка през дефилето, е утвърден на 19.10.2017г. и е с валидност от 5 години. Той обаче е обжалван от НПО-та пред ВАС. На 23.05.2018г. Върховният административен съд излиза с решение номер 6834, което отхвърля жалбите срещу ОВОС-а. Решението е окончателно. От тази дата започва да тече и валидността на ОВОС.

Това е поредното доказателство, че ексминистърът Сандов всячески се опитва да спре изграждането на АМ Струма, дори с неистинни твърдения, най-вероятно защитавайки интересите на чужда пътностроителна компания, която разполага с техника за пробивана на тунели.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *