Хотелиери в Слънчев бряг скочиха срещу скока на цената на водата

Увеличението на цената на питейната вода в област Бургас с близо 60 на сто е поредният удар за туризма и може да се окаже капката, която да прелее чашата на търпението на бизнеса, тъй като поредното поскъпване е убийствено за хотелиери и ресторантьори. Това заявяват в съобщение до медиите от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От национално представената организация с 36 регионални структури подкрепят искането на кмета на Бургас Димитър Николов новите тарифи да бъдат преразгледани, настояват за същото и за област Варна.

„Никой не е предупредил хотелиерите и ресторантьорите в най-големия български курорт „Слънчев бряг“ за това шоково поскъпване и за новата цена от 5,13 лева за кубик. Затова и тези значителни разходи в рамките на по няколко хиляди лева в повече на месец не са включени в цените, които сме договорили за този сезон с нашите партньори – български и световни туроператори“, посочи зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

Той допълни, че разходите от края на миналия сезон, в който се договарят цените за този, са скочили двойно.

„Увеличиха се ток, горива, разходи за труд, все още колегите чакат обещаните пари за настаняване на украинските бежанци, а сега и това огромно увеличение на цената на водата съвсем ни изправя до стената“, коментира Налбантов.

 

istock
istock

По думите му на фона на скъпата електроенергия редица бюрократични спънки пречат на хотелиерите да инвестират във фотоволтаици, за да продават ток и да покрият част от разходите си.

 

Той не вижда варианта за драстично увеличение на цените за догодина като решение, защото така ще станат непосилни за туристите. Налбантов смята, че държавата не просто не подпомага бизнеса, но дори му пречи чрез липсата на помощи, административни пречки и бездействие за решаване на сериозните проблеми в сектора.

В област Варна цените на питейната вода също гонят тези в област Бургас и са непосилни за хотелиерите и ресторантьорите, особено в близките курорти като „Св. Св. Константин и Елена“, подчертават от БХРА.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *