В Охрид почетоха паметта на загиналите при потъването на кораба „Илинден“

Навършват 13 години от потъването на кораба „Илинден“ в Охридското езеро. По време на инцидента в Македония се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 български туристи към манастира „Свети Наум“ и потъна за минути на 200 метра от брега.

На поклонението присъстваха дипломати, представители на Община Охрид, капитани и хора, участвали в спасяването преди 13 години, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Охрид.

БГНЕС припомня, че през април 2012 година Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро кораб „Илинден“. На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор. Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич.

Две седмици след трагичния инцидент корабът „Илинден“ бе изваден на повърхността. Екипите на хърватската фирма „Дубина“ в продължение на два часа изпомпваха водата от него. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.